"Radimo na tome, dogovori su u tijeku", poručuju iz Calzedonije o najavi proizvodnje maski Foto: Izvor: Varteks

"Radimo na tome, dogovori su u tijeku", poručuju iz Calzedonije o najavi proizvodnje maski

| 25.3.2020. u 09:43h | Objavljeno u Aktualno

Ministar gospodarstva Darko Horvat jučer je rekao da Vlada intenzivno radi na rješavanju nestašice zaštitne opreme. S obzirom da su svi standardni dobavljači takve vrste roba zatrpani narudžbama iz Hrvatske, Europe i cijeloga svijeta, razmišlja se o pokretanju proizvodnje u Hrvatskoj, ali su za to potrebni specifični materijali.

- Nekoliko kompanija u ovom trenutku testira antivirusno neke materijale koje su uspjeli nabaviti. Ako se potvrdi da zadovoljavaju uvjete, i Varteks i Calzedonia vrlo brzo kreću s proizvodnjom - rekao je Horvat.

Pitali smo varaždinske tekstilne tvrtke imaju li u ovom trenutku više detalja oko toga tj. testiraju li spomenute materijale i kad bi se moglo znati jesu li pogodni za proizvodnju zaštitnih maski. Također smo pitali kakav je dogovor s Vladom RH oko eventualne proizvodnje - koliko bi se maski moglo proizvesti i u kojem roku?

Odgovor smo odmah dobili iz Calzedonije gdje poručuju da su dogovori u Zagrebu trenutačno u tijeku.

- Radimo na toj problematici, sastanak u Zagrebu je u tijeku i kad će biti sve do kraja definirano bit ćete informirani od nadležnih institucija - poručuju iz Calzedonije.

Iz Varteksa su još u subotu, 21. veljače, poslali priopćenje da intenzivno proizvode zaštitne maske koje će donirati Stožeru civilne zaštite i Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

- Prve isporuke kreću već danas i nastavit će se tijekom sljedećeg tjedna. Varteks će donirati ukupno 50.000 komada zaštitnih maski Stožeru civilne zaštite i 20.000 komada Ministarstvu unutarnjih poslova RH - poručili su tada iz kompanije.