Radimir Čačić u Svibovcu Topličkom odao počast poginulim braniteljima Foto: Varaždinska županija

Radimir Čačić u Svibovcu Topličkom odao počast poginulim braniteljima

Varaždinske vijesti | 19.9.2019. u 15:35h | Objavljeno u Aktualno

Polaganjem vijenca, paljenjem svijeća te posjetom Spomen sobi u Osnovnoj školi Svibovec Toplički poginulim braniteljima s područja Svibovca Topličkog, župan Radimir Čačić u pratnji pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslava Huđeka odao je počast i poštovanje ljudima koji su svoje živote utkali u obranu naše Domovine. Jedanaest bivših učenika te škole izgubilo je živote na ratištima diljem Hrvatske.

Županov posjet školi te odavanje počasti upriličeno je povodom obilježavanja Dana oslobođenja Grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije. Ravnateljica škole Melita Mesarić izrazila je zadovoljstvo i čast što je obilježavanje Dana branitelja na neki način počelo danas u ovoj školi. Anđelko Horvat, predsjednik UDVDR Klub - Jalševec zahvalio se županu na dolasku, izrazio zadovoljstvo suradnjom s županijskom vlašću te naznačio kako se povijest nikada ne smije zaboraviti.

Župan Čačić u svom je obraćanju istaknuo važnost obilježavanja i prisjećanja ovih dana koji su ušli u povijest moderne hrvatske države.

- S razlogom započinjemo obilježavanje Dana branitelja u Svibovcu Topličkom, u školi koju su pohađala jedanaestorica poginulih branitelja , članova župe Sveta tri kralja. Upravo su ovaj kraj i ova župa dali natproporcionalno više žrtava za Domovinu. Naime, to je pet puta više nego je to prosjek na nacionalnoj razini, a to je još značajnije jer stanovnici ovoga kraja i cijele Županije nisu bili na direktnom udaru agresora te je njihovo uključivanje u obranu zemlje najčešće bila njihova osobna odluka vođena domoljubljem - zaključio je župan Čačić.

Podsjetimo, 7. svibnja 2011.godine u sklopu školsko-sportske dvorane uređena je spomen soba u počast poginulim hrvatskim braniteljima, bivšim učenicima naše škole. OŠ Svibovec je jedina škola u Županiji koja ima spomen-sobu na poginule učenike u Domovinskom ratu. Uz fotografije i podatke o poginulim braniteljima u spomen-sobi nalaze se i drugi dokumenti koji svjedoče o ulozi ovdašnjih stanovnika u obrani naše domovine.

190919_svibovec_toplicki_5.JPG

190919_svibovec_toplicki_4.JPG

190919_svibovec_toplicki_3.JPG

190919_svibovec_toplicki_2.JPG