Radimir Čačić: Plenković brani Turudića jer je „njihov dečko“

vv | 8.2.2024. u 12:44h | Objavljeno u Aktualno

Koalicija stranaka FOKUS-IDS-NS REFORMISTI-PGS jučer nije podržala HDZ-ov prijedlog da Ivan Turudić bude glavni državni odvjetnik. Svih pet saborskih zastupnika ove koalicije bili su protiv tog prijedloga, priopćeno je jučer na konferenciji u Hrvatskom Saboru.

- Odluke HDZ-a i partnera u Saboru ovih dana će potpuno eliminirati svaku mogućnost da hrvatska javnost sazna sve ono čemu svjedočimo i čemu smo godinama svjedočili kad govorimo o HDZ-u. Jedino što tu preostaje je javna objava predsjednika Milanovića da će pomilovati svakoga tko po„Lexu AP“ bude osuđen. Isto tako HDZ stječe potpunu kontrolu na DORH-om, ne samo izborom „svojeg dečka“ Turudića već i nakon toga postavljanjem potpuno kontrolabilnog ravnatelja USKOK-a - izjavio je  predsjednik NS Reformisti Radimir Čačić.

- Jučer smo vidjeli da kud Plenković okom, tu Ustavni sud skokom. Ustavni sud je odlučio štititi HDZ umjesto da štiti Ustav. Danas je na dnevnom redu izglasavanje čelnika DORH-a koji je neupitno HDZ-ov čovjek čime se i ta institucija stavlja pod kontrolu HDZ-a, a na red nam dolazi i izglasavanje Lex AP-a kojom se želi ušutkati medije. Ostale institucije koje je HDZ zarobio nema smisla nabrajati jer bi to jednostavno predugo trajalo. Ušli su u svaku poru društva, od Ustavnog suda do lokalnog nogometnog kluba - izjavio je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi.

- Trideset smijenjenih ministara, te cijeli niz uhićenih, osumnjičenih i optuženih dužnosnika HDZ-a od državnih tajnika pa do župana,  na ovaj ili onaj način povezanih s korupcijom, nasiljem i alkoholiziranim incidentima ne daju bog zna kakvu sliku o stranci i državi koju vodi Andrej Plenković. Posebno u svijetlu činjenice da postoje i neki „zločesti mediji“ koji takve stvari i objavljuju. Stoga se premijer u superibornoj godini ozbiljno bacio na posao i kroz „Lex AP“ te imenovanje Turudića odlučio tome stati na kraj - istaknula je saborska zastupnica Natalija Martinčević.