Trgovine i rad nedjeljom: nakon Nove godine bit će predstavljen model, radno samo nekoliko nedjelja u godini? Foto: Ilustracija/Pixabay

Trgovine i rad nedjeljom: nakon Nove godine bit će predstavljen model, radno samo nekoliko nedjelja u godini?

IHR/Varaždinske vijesti | 25.12.2019. u 15:05h | Objavljeno u Aktualno

Nakon Nove godine, točnije nakon što završe predsjednički izbori Vlada i Ministarstvo gospodarstva trebali bi predstaviti analizu prema kojoj bi se uredio rad nedjeljom u segmentu trgovine, piše N1 televizija za koju je tu informaciju potvrdio ministar Darko Horvat.
- Pred hrvatsku javnost izaći ćemo s jednom vrlo interesantnom analizom. Najbliže smo prijedlogu tzv. austrijskog modela. Jesmo za to da određeni broj nedjelja radimo, odnosno određeni broj nedjelja ne radimo, ali poslodavcima moramo dati priliku da i oni utječu na to koja će nedjelja biti radna, a koja neradna - rekao je Horvat.
Kako piše N1 televizija, taj model mogao bi se mijenjati s obzirom na to da prijedlog izmjena zakona još nije iskomuniciran s koalicijskim partnerima i javnošću. Plan je da svega nekoliko nedjelja u godini bude radno, da poslodavci sami biraju koje će nedjelje raditi, ali i da radnici za rad nedjeljom budu adekvatno plaćeni. Slične modele rada nedjeljom imaju Austrija i Slovenija. Tako bi se pokušalo izići i u susret trgovcima koji imaju pojačan promet određenim nedjeljama, primjerice za vrijeme turističke sezone.

O neradnoj nedjelji raspravlja se već godinama, a o tome smo pisali i u Varaždinskim vijestima početkom ove godine.

- Bila nedjelja radna ili ne, nema prodavača: uvoz radnika i u sektoru trgovine nužan?

Podsjećamo, u Općini Martijanec trgovine su s 1. siječnjem ove godine prve u Hrvatskoj odlučile zatvoriti vrata nedjeljom. Vlasnik trgovačkog obrta "Marica" iz Martijanca, jedne od ukupno sedam trgovina na području te općine koje nedjeljom nisu radile tada je upozorio da nedjelja kao neradni dan za trgovce ima smisla samo kada bi to vrijedilo za sve trgovine u Hrvatskoj, a ne da trgovine nedjeljom u jednoj općini ne rade, a već u susjednoj imaju otvorena vrata.

Označeno u