Računi za odvoz smeća bit će veći, a prijeti nam i plaćanje penala!?

| 8.8.2016. u 13:58h | Objavljeno u Aktualno

Unatoč recikliranju i uvođenju primarne selekcije otpada na kućnom pragu, neminovno je da će nam računi za odvoz i zbrinjavanje otpada biti veći, upozorio je na to Mladen Jozinović, direktor RCGO-a Piškornice, tijekom prošlotjednog skupa na kojem su se predstavnici Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom i Grupacije centara za gospodarenje otpadom pri HGK-u obrušili na nacrt novog Plana za gospodarenje otpadom, koji u prvi plan stavlja primarnu selekciju otpada na “kućnom pragu” umjesto odvoza do velikih regionalnih centara za selekciju i obradu otpada.

– Kada se izgradi i proradi novi Centar za gospodarenje otpadom Piškornica, cijene odvoza smeća neće ovisiti o udaljenosti jedinica lokalne samouprave od Piškornice. Naime, imamo dvije pretovarne stanice Varaždin i Zabok. Time će udaljenost biti ista za sve korisnike. Mi ćemo subvencionirati transportne troškove. Međutim, očekujem da će cijena rasti u odnosu na ovih 30-ak i 40-ak kuna te da će cijena narasti na nekih desetak eura po kućanstvu, ovisno od komunalne tvrtke pojedine jedinice lokalne samouprave – rekao je direktor Piškornice odgovarajući na naš upit.

Sa 70 do 80 kuna po kućanstvu bit će podmireni troškovi sakupljanja otpada, prijevoz, obrada i deponiranje ostatnog dijela otpada, odnosno cjelokupna usluga, a takva bi cijena mogla biti i u cijeloj državi.

Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti...