PROVJERILI SMO Je li i na lokalnoj razini krenuo pad građevinskih aktivnosti i kakve posljedice donosi

| 4.9.2023. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Na nacionalnoj razini broj izdanih građevinskih dozvola u lipnju je pao za 12,7 posto na godišnjoj razini, dok je u Varaždinskoj županiji od početka ove godine pa do sredine kolovoza izdano oko osam posto manje građevinskih dozvola u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Kriza u građevinskom sektoru u Njemačkoj sve se više produbljuje. Statistički podaci pokazuju da se broj izdanih građevinskih dozvola u njemačkoj stanogradnji u prvoj polovici ove godine smanjio za 27 posto, dok ekonomski institut Ifo upućuje na podatke prema kojima iz mjeseca u mjesec raste broj njemačkih građevinskih tvrtki koje muči manjak novih narudžbi. Njihov je broj u srpnju povećan na čak 40,3 posto. Ovakva se situacija pripisuje visokim troškovima gradnje i sve skupljem financiranju investicija tj. svemu onome što muči i hrvatski sektor građevine, ali na kojem se zasad još uvijek (g)radi punom parom. No, uglavnom je riječ o već ugovorenim projektima, dok je među projektantima sve manje posla, a i na javnim natječajima više nema toliko novih projekata kao ranijih godina.

Statistički podaci o izdanim građevinskim dozvolama ukazuju na to da je i u Hrvatskoj posljednjih mjeseci došlo do laganog usporavanja, kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini. Kad se gledaju ukupni podaci izdanih građevinskih dozvola DZS-a u prvih šest mjeseci ove godine u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, on je veći za 3,3 posto, na razini Hrvatske. No, kad se gledaju pojedinačni mjeseci, u travnju je na državnoj razini bilo izdano 3,3 posto manje građevinskih dozvola u odnosu na isti mjesec 2022. godine, a u lipnju je to smanjenje postalo još izraženije. U tom je mjesecu izdana ukupno 791 građevinska dozvola, što je za 12,7% manje u odnosu na lipanj 2022. Sličan se trend može uočiti i na lokalnoj razini, s tim da je zasad vidljiviji na razini Varaždinske županije, nego Grada Varaždina, što je i razumljivo, s obzirom da je u županijskom središtu i najveća koncentracija građevinskih aktivnosti.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.