Usvojen proračun Županije, ali ne bez kritika: "Samo pumpate novce za dvorce, podrume, kupole..." Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Usvojen proračun Županije, ali ne bez kritika: "Samo pumpate novce za dvorce, podrume, kupole..."

IHR/Varaždinske vijesti | 8.12.2020. u 14:08h | Objavljeno u Aktualno

Proračun Varaždinske županije za 2021. godinu iznosi 290,6 milijuna kuna i veći je u odnosu na prošlu godinu za 2,1 posto. Na današnjoj sjednici Županijske skupštine za njega je glasala većina vijećnika, izuzev vijećnika HNS-a i nezavisnog vijećnika Mladena Rogine.

- Proračun s decentraliziranim sredstvima iznosi 290,6 milijuna kuna, što je 2,1 posto više nego je to bilo u ovoj teškoj 2020. godini. Ono što moramo naglasiti je da mi planiramo i u porezu na dohodak, koji je 85 posto izvornih prihoda, porast od 3,9 posto. Pred nama je početak velikih projekata, od centara kompetentnosti do Spinalnog centra, čija realizacija počinje s početkom iduće godine. Ukupno konsolidirani budžet je 1,5 milijardi kuna, a izvorni proračun će biti isti, 80 milijuna kuna, decentralizirana sredstva imaju rast od 4,7 posto jer je takav dogovor s Vladom i to je korektno. Za potrebe zdravstva i socijalne skrbi izdvaja se 15,7 milijuna kuna, planiramo investicije u OB Varaždin u iznosu od 17 milijuna kuna, a to je samo za pripremu dokumentacije, iz nove europske omotnice očekujemo značajna sredstva – rekao je župan Radimir Čačić.

DSC_3238.jpg

Dodao je kako je bilo primjedbi da je to naivno, prehrabro, ali da te primjedbe dolaze uvijek od istih ljudi i to već četvrtu godinu zaredom.

- Svi naši projekti idu dalje, svi projekti koje smo predvidjeli u proteklih 3,5 godine su realizirani, veliki dio projekata je pred završetkom i još smo uvijek od svih županija prvi u povlačenju EU novca – rekao je Čačić.

Uređujete atrij, podrum Županijske palače...

Jedan od onih koji su bili protiv ovakvog proračuna je nezavisni vijećnik Mladen Rogina.

- U proračunu se predviđa rast poreznih prihoda od 3,9 posto, kao što smo čuli, no odakle? Iz zatvorenih firmi? Proračun bi se trebao fokusirati na oporavak gospodarstva, na pomoć građanima i obrtnicima, da što prije stanu "na noge”. Što vi radite? "Pumpate” i dalje novac poreznih obveznika u dvorac Šaulovec, 3,1 milijuna kuna u rasvjetu Vodotornja... I to nakon što je potrošeno 15 milijuna kuna za fasadu. Planirate i šest milijuna kuna za uređenje interijera. Na atrij Županijske palače mislite potrošiti 6,7 milijuna kuna i to nije sve, nego bi 4,8 milijuna kuna išlo u uređenje podruma Županijske palače. Totalno ste izgubili kompas i niste svjesni situacije u kojoj se nalazimo - rekao je tijekom rasprave vijećnik Rogina kojeg je zasmetalo što se tek na 251. stranici dokumenta o proračunu piše o pomoći poduzetnicima.

- Kako tamo stoji, u 2021. godini piše da su osigurana odgovarajuća sredstva, koja su manja jer se očekuje manji utjecaj pandemije na gospodarstvo. Tek sada počinju pravi problemi, stečajevi i blokade. Problem neće nestati s 1. siječnjem, posljedice dolaze s odgodom. Zalagali ste se za strože mjere, župane, čak i sad tražite još veće postrožavanje. Znate, ja kad dođem u kafić i naručim rundu, onda ne gledam okolo i čekam tko će to platiti. Od vas sam očekivao, budući da ste bili toliko žustri u traženju restrektivnih mjera, da ćete predložiti nekakve mjere za obeštećenje i pomoć. U ovoj godini je bilo 2,8 milijuna kuna, nedovoljno, a za sljedeću godina planirate sramotnih 200.000 kuna. Vi gledate okolo i prebacujete odgovornost na državu, mislite da će biti dovoljna njezina pomoć. Ne znam kak' će vam pomoći, ako vi državu pomažete. Imamo pet i pol milijuna kuna kamata od JPP-a koje poklanjate državi. Možda ste gledali prije koji tjedan, na državnoj dalekovidnici ukazala nam se predsjednica Europske komosije i obratila nam se s obećanjem "hrpe” eura. Pametni kuže da je to samo psihološki trik za smirenje, da ne budemo depresivni kao Japanci, koji imaju više žrtava samoubojstava nego što je stradalo od korone. Fond za oporavak još nije prešao na raspravi u Europskom parlamentu. Da budem slikovit, danas za tri eura kupiš burek i kruh, a sutra ćeš s tih tri eura kupiti samo jogurt. Taman i da Fond zaživi, svi ekonomski stručnjaci se slažu da bi se ti iznosi trebali isplaćivati tek 2023. godine s obzirom na tromost sustava. Opet vrijedi ona stara "Uzdaj se use i u svoje kljuse". Nama je pomoć potrebna sad, u 2021. treba spriječiti stečajeve, blokade, održati gospodarsku aktivnost i održati "glavu iznad vode". U proračunu nema socijalne, ni gospodarske osjetljivosti, vidi se samo rastrošnost županije, dvorci, palače i nebriga za građane. Zato veliko "ne" za ovaj proračun - rekao je Rogina.

DSC_8727.jpg

Sve znaju o šatorima, ekspert do eksperta 

Župan Čačić ustvrdio je kako je to čisti deja vu.

- Četiri puta isti govor, četiri puta propali smo, podijelimo novce, nemojmo raditi projekte. Imamo ljude koji sve znaju o šatorima, o testiranju, sve ekspert do eksperta, sad imamo i stručnjaka za europsku ekonomiju. Predlažem vam da se odmah kandidira za to mjesto. Naša ulaganja su uvijek bila uspješna i kontrolirana, uvijek isu išla - što uložimo, to uspijevamo vratiti. Najviše u energetici. Naravno, treba znati, a županijski vijećnik trebao znati, da je primarna uloga Županije u obrazovanju i zdravstvu. Takva je struktura proračuna. Mi ne nosimo zdravstveni sustav, ali imamo ulogu u upravljanju. Zdravstveni sustav nosi država, a mi smo se uključivali kupnjom opreme. Naš bazični proračun je 80 milijuna kuna. I samo iz tog dijela možemo dati novce. Naš je zadatak da napravimo što više projekata da što više novca privučemo iz Europe. Što se tiče gospodarstva, ono uopće nije na nama, sustav je postavljen takav da u pandemiji odluke donosi država, mi samo predlažemo. Sada se govori da, ako Županija traži mjere, neka ih plati. Naši zaposlenici i zaposlenici ustanova kojima smo osnivač odrekli su se 20 posto svojih plaća u korist gospodarstvenika. Pomažemo maksimalno koliko možemo, i gospodarski, čak davajući iz vlastitog džepa, a svi oni koji govore da trebamo zaustaviti razvoj ove Županije zato da bi prikupljali političke "poenčeke”, da dijelimo okolo ovo malo sirotinje što imamo – rekao je Čačić.

Rogina mu je uzvratio da zašto onda ne izbriše i tih 200.000 kuna iz proračuna za gospodarstvenike, pa da stvari budu potpuno jasne.

Umjesto za atrij, novci za sport, cjelodnevni boravak...

Proračun nisu prihvatili ni vijećnici HNS-a.

- Da je normalna situacija ja bih sada u ime HNS-a stavio na raspravu i mogućnost amandmana na ovu točku. Prije 10, 15 minuta sam svim vijećnicima poslao naš amandman jer druge mogućnosti nemam, zato ću vam objasniti o čemu se radi. Naime, amandman se odnosi na dio ulaganja u građevinske objekte u iznosu od 6,7 milijuna kuna, a radi se o Atriju županijske palače. Smatramo da u ovom trenutku nisu potrebna, niti je vrijeme za takva ulaganja. Zato predlažemo da se sredstva ulože za sport i kulturu, potrebe cjelodnevnog boravka u školi te da se dio novca, konkretno 2,7 milijuna kuna usmjeri za gospodarstvenike. Uz 200.000 kuna, to bi za gospodarstvo bilo ukupno 2,9 milijuna kuna – ustvrdio je Hajsok.

Međutim, amandman vijećnika HNS-a nije izglasan.