Propisani osjetljivi poljoprivredni i prehrambeni proizvodi s ciljem zaštite proizvođača Foto: ilustracija

Propisani osjetljivi poljoprivredni i prehrambeni proizvodi s ciljem zaštite proizvođača

Varaždinske vijesti | 1.9.2021. u 18:22h | Objavljeno u Aktualno

Nastavno na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, koji stupa na snagu 1. rujna 2021., donesen je Pravilnik o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, pokvarljivim te proizvodno i tržišno osjetljivim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima koji stupa na snagu 2. rujna.

U cilju zaštite proizvođača, Pravilnik propisuje poljoprivredne i prehrambene proizvode, pokvarljive i tržišno osjetljive poljoprivredne i prehrambene proizvode, koji su od vitalnog značenja za održivost poljoprivrede (mlijeko i mliječni proizvodi, svježe goveđe/teleće, svinjsko i meso peradi, svježe voće i povrće, brašno i kruh, šećer, biljna ulja u prehrani), uvode se nepoštene trgovačke prakse prodaje tih proizvoda ispod krajnje prodajne cijene, kao i prodaje po prodajnoj cijeni koja je za krajnjeg potrošača niža za više od 34 % od krajnje prodajne cijene.

- Zakonom se osigurava dosljedno ispunjavanje zadaće usklađivanja s EU Direktivom 2019/633 o nepoštenim trgovačkim praksama u odnosima među poduzećima u lancu opskrbe poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima za koju je obveza država članica da do 1. studenog 2021. započnu s primjenom, kao i daljnje uređivanje poslovnog ponašanja i suzbijanja nepoštenih trgovačkih praksi. Proširuje se obuhvat proizvoda u odnosu na obuhvat propisan Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (NN 117/17), pojedini pojmovi se suštinski usklađuju i ujednačavaju s Direktivom, promjenom praga ukupnog godišnjeg prihoda proširuje se obuhvat adresata na koje se odnosi Zakon, a svi kupci i s njima povezana društva s ukupnim godišnjim prihodom iznad 15 milijuna kuna ulaze u obuhvat Zakona - priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

- Nadalje, preciznije se uređuje obveza postojanja pisanog ugovora između kupca i dobavljača te pravila i odgovornosti vezana za izdavanje računa i otkupnog bloka. U popis nepoštenih praksi se uključuju i nepoštene prakse propisane Direktivom, čime se proširuje obuhvat pojava nepoštenih trgovačkih praksi s prijašnjih 33 na 43, a kao novost uvode se i nenajavljene pretrage te zaštita identiteta stranke, što se očekuje da će rezultirati većim brojem prijava potencijalnih nepoštenih trgovačkih praksi - dodali su iz ministarstva.

- Za provedbu Zakona nadležna je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja koja će sustavnom primjenom postupaka kontrole i novčanih kazni kažnjavati počinitelje povreda odredbi ovog Zakona, iako je glavni cilj utvrđenih i uspostavljenih kazni odvraćanje od počinjenja nepoštenih praksi - napominju iz ministarstva.