Promjena u naplati odvoza otpada - od sada prema broju članova kućanstva

| 17.12.2018. u 15:10h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj, 15. sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina prihvaćene su i izmjene o načinu odvoza miješanog komunalnog otpada i biootpada. Umjesto dosadašnjeg načina plaćanja po domaćinstvu, odsad će se računi plaćati po broju članova kućanstva, uz objašnjenje da je pravednije da više plaćaju oni koji stvaraju i više smeća. Osim toga, Grad će subvencionirati račune samačkim, umirovljeničkim domaćinstvima koja su najviše pogođena novim režimom odvoza smeća, a koji se primjenjuje od srpnja ove godine.

Također će se zimi broj odvoza biootpada smanjiti na jedan odvoz u dva tjedna jer zimi nema smrada kao ljeti kad se biootpad odvozi jednom tjedno. To će, objašnjava gradonačelnik Čehok, smanjiti cijene za 20 do 21 kunu.

Na sjednici su sudjelovali i predstavnici Čistoće te je direktor Davor Skroza objasnio na koji se način formira cijena odvoza smeća. Prezentaciju je pohvalio vijećnik Davor Patafta apelirajući da bi te podatke trebali objaviti javno "da ljudi vide kako to nije jednostavna računica".

SDP-ov vijećnik Neven Bosilj komentirao je da se ovim izmjenama nije smanjila cijena odvoza smeća nego samo preraspodijelila tj. da će sada jedni plaćati više, a drugi manje. Također je kazao da su građani u svojim stanovima i kućama morali napraviti mini reciklažna dvorišta kako bi mogli razvrstavati otpad prema novim pravilima, a za to nisu nagrađeni, nego još imaju veće račune.

Gradonačelnik Čehok je govoreći o zakonskim obvezama zbog kojih je Grad Varaždin krenuo u novi režim otvoza smeća okupljenim vijećnicima rekao da je spreman suspendirati tu odluku, ako su oni za to, sve dok zakonske obveze na isti način ne provedu u Zagrebu i Splitu koji još uvijek smeće odvoze na stari način, a računi su im isti.

- Ako vi to želite, a tu ima logike, ali to mora biti vaša odluka - kazao je Čehok dodajući da se Varaždin također ne može po tom pitanju uspoređivati s Prelogom jer se ne može uspoređivati odvoz smeća u gradovima i manjim naseljima tj. selima.

Prema izvješću direktora Čistoće, dosadašnjih pet mjeseci novog režima odvoza smeća donio je i određene rezultate jer se odvoz miješanog komunalnog otpada smanjio za više od 30 posto, a cilj je do 2022. smanjiti ga za 50 posto u odnosu na referentnu 2015. godinu.

Označeno u