Projektiranje nove ljevaonice MIV-a je u tijeku, a dijelom bi se financirala i kroz zelene EU fondove

| 31.1.2022. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski MIV za izgradnju nove ljevaonice na zemljištu preko puta Pevexa već je dobio potporu Grada Varaždina i Varaždinske županije te sada očekuju i da ga Vlada RH uvrsti na listu strateških investicija. Time bi to postao drugi privatni projekt s tim statusom u Varaždinu, nakon što je ljetos i Varteksova urbana regeneracija uvrštena na listu stateških investicijskih projekata Vlade RH.

Varaždinski MIV prošle je godine najavio preseljenje ljevaonice iz Metalske ulice, na zapadu grada, na svoju novu lokaciju u Gospodarskoj ulici, preko puta Pevexa i ATP-a, ukupne površine od 260.000 četvornih metara. Na tom se prostoru već obavlja završna strojna obrada i tu se nalazi skladište gotove robe MIV-a. Predstavnici kompanije ovu investiciju, ukupne vrijednosti od 60 milijuna eura, u ožujku prošle godine najavili su prvo tadašnjem gradonačelniku Ivanu Čehoku, a zatim su o svojim planovima u listopadu prošle godine razgovarali i s aktualnim gradonačelnikom Nevenom Bosiljem.

Kako doznajemo iz MIV-a, projektiranje nove tvornice je u tijeku, a početak nove proizvodnje planiran je 2025. godine. Investicija se planira financirati iz vlasničke strukture i dijelom iz EU potpora. Njemačka tvrtka Hawle tvornicu preuzima krajem 2018. godine te dolazi do restrukturiranja i stabilizacije poslovanja, što je rezultiralo očuvanjem 600 radnih mjesta i pozitivnim rezultatima od 2019. godine do danas.

Iz Grada Varaždina poručuju da se nadaju kako će novi vlasnik u što skorije vrijeme krenuti u realizaciju svih prezentiranih planova. Osim nove investicije, to bi značilo veći stupanj zaštite okoliša i otvaranje prostora za novu stambenu zonu na sjeverozapadu grada.

- MIV bi dio sredstava svakako pokušao osigurati i kroz fondove EU namijenjene zelenoj tranziciji privatnih tvrtki - kaže zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Više o ovo temi možete pročitati u  novom broju Varaždinskih vijesti