Projekt TPV2 CKOIE nije prošao jer su ga vodili - nekompetentni Foto: VV arhiva

Projekt TPV2 CKOIE nije prošao jer su ga vodili - nekompetentni

| 25.6.2018. u 14:21h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Uglavnom zahvaljujući Europskom fondu za regionalni razvoj, odnosno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta osiguralo je za ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu gotovo 900 milijuna kuna u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija.

Ovaj bespovratan novac, kao što je početkom mjeseca objavljeno, dobit će 19 projekata, među kojima su i dva iz Međimurja: Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju Metalska jezgra i Centar održivog razvoja Međimurskog veleučilišta. Ukupno više od 40 milijuna kuna, kao što smo i pisali, stiže za prvi znanstveno istraživački centar u Međimurju te tamošnje veleučilište, dok u Varaždinsku županiju za strateške gospodarske projekte s ovog poziva neće stići ni kuna, iako je bio prijavljen projekt Tehnološki park Varaždin 2 – Centar kompetencije za obnovljive izvore energije (TPV2 CKOIE).

Zašto među odobrenim projektima nema i TPV 2-CKOIE, koji je bio uvršten čak i na listu strateških projekata Vlade RH, pitali smo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u kojem je ovaj projekt bio i predstavljen još dok je bio u začetku.

- Projektni prijedlog „Tehnološki park Varaždin - Centar kompetencije za obnovljive izvore energije“, prijavitelja Tehnološki park Varaždin d.o.o., bio je prijavljen na Poziv „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu sektora istraživanja, razvoja i inovacija“. No, međutim, nije zadovoljio jednu od faza postupka dodjele te nastavno na navedeno nije mogao ići u sljedeće faze koje u konačnici rezultiraju sklapanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava - odgovorili su nam iz Ministarstva, koje znanstvenu infrastrukturu financira 100 posto, odnosno bez sufinanciranja s lokalne razine.

Što je zapravo diskvalificiralo ambiciozan i hvalevrijedan projekt TPV 2 CKOIE, zahvaljujući kojemu je u Varaždin trebala stići ulaganje od oko 270 milijuna kuna u opremu i novih 23 tisuće kvadrata u Brezju, pitali smo i direktora varaždinskog Tehnološkog parka Karla Kukeca, koji nam je poručio da je bit u odgovoru MZOS-a.

Isto pitanje postavili smo i Andriji Petroviću, budući da je u vrijeme njegovog vođenja varaždinskog Tehnološkog parka projekt TPV2 CKOIE ne samo inicran i osmišljen, nego je za izradu njegove dokumentacije i komunalni doprinos dobiven i značajan novac - 15,5 milijuna kuna. Međutim, tijekom razvoja projekta Petrović je dao ostavku s opširnim objašnjenjem u kojemu je vrlo detaljno opisao uplitanje lokalne politike, koja je u TPV dovela svoje ljude, koji nisu znali TPV2 CKOIE dovesti do kraja.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...