Drava Life konferencija za novinare Foto: Martin Novosel

Projekt Drava Life dobila 4,6 milijuna eura za unapređenje ekosustava Drave

| 12.4.2018. u 13:28h | Objavljeno u Aktualno

Na ukupno sedam lokacija kroz pet županija, od kojih je jedna Varaždinska županija, projekt Drava Life će kroz razne aktivnosti obnove rijeke, uspostavom pogranične suradnje te podizanje svijesti o važnosti ovog područja koji čini okosnicu budućeg petodržavnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, pokušati revitalizirati, obnoviti i unaprijediti ekosustav Drave.

- Vodeći partner u projektu su Hrvatske vode, dok su drugi partneri Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, WWF Austrija, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, Javna ustanova za upravljanjem zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije - rekao je Jasmin Sadiković, koordinator projekta i predstavnik Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, na današnjoj konferenciji za novinare u hotelu Park.

Ukupna vrijednost projekta Drava Life je 4,6 mil eura, od kojih je 60% sredstava iz Europske Unije što ga čini najvećim projektom financiranim iz LIFE programa Europske Unije na području Hrvatske.

- Radovi revitalizacije koji će se izvoditi na tim lokacijama iskopi su na proširenju korita rijeke i postojećih rukavaca te inicijalnih kanala čime će se napraviti nova vodna tijela, novi rukavci s više vode koja će pokretati očekivanu eroziju na mjestima gdje neće praviti štetu vrijednoj infrastrukturi - poručio je Zdenko Kereša voditelj projekta i predstavnik Hrvatskih voda.

Poželjnim erozijskim procesima stvorit će se kroz određeno vrijeme dodatna staništa za ptice, ribe, biljne vrste, općenito floru i faunu koja nedostaje uz rijeke u Europi što će poboljšati boraznolikost na rijeci Dravi. Na Dravi još uvijek ima šljunčanih sprudova i strmih obala, najugroženijih riječnih staništa koja su dom ugroženim vrstama ptica poput bregunice i male čigre čiji je broj u stalnom opadanju.

- Ove godine posebnu smo pozornost posvetili obnovi tih staništa i aktivnostima koje će doprinjeti povećanju broja biljaka i ptica. Tako smo zajedno sa udrugom BIOM, 2018. godinu proglasili godinom čigre, a prije nepuna dva tjedna proveli smo prvu reintrodukciju, odnosno ponovno uvođenje dvije biljne vrste (kebrač i patuljasti rogoz) koje su uslijed čovjekovog djelovanja isčezle sa prirodnih staništa na rijeci Dravi - rekla je Branka Španiček voditeljica projekta u WWF Adriji.

Aktivnosti oko Drave će obuhvaćati izradu i postavljanje više informativno-edukativnih točaka na području uz rijeku Dravu u Varaždinskoj županiji. Odmorišta s informativno-edukativnim sadržajima povećati će svijest lokalnog stanovništva i posjetitelja o potrebi očuvanja vrsta i staništa, a završit će se i postaviti na području županije uz rijeku Dravu do kraja ove godine.

- Dobrobiti ove aktivnosti najviše će osjetiti lokalno stanovništvo, izletnici i biciklisti na postojećoj biciklističkoj stazi Mura-Drava bike - zaključila je Alenka Car predstavnica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije.

Označeno u