Projekt "Arboretum Opeka - zeleni centar kulture" ide dalje Foto: Krešimir Đurić

Projekt "Arboretum Opeka - zeleni centar kulture" ide dalje

vv | 9.3.2017. u 18:34h | Objavljeno u Aktualno

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije izvijestila je Varaždinsku županiju da je projektni prijedlog "Arboretum Opeka – zeleni centar kulture" registriran te je prošao fazu administrativne provjere i upućuje se u sljedeću fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava (treća od ukupno sedam faza postupka dodjele bespovratnih sredstava), izvijestili su danas iz Županije.

Župan Predrag Štromar istaknuo je zadovoljstvo što projekt ide dalje prema zadnjim fazama dodjele bespovratnih sredstava.

- Sigurno da nas veseli odgovor što projekt ide dalje prema zadnjoj fazi postupka koju provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Želimo promovirati Arboretum Opeku kao jedinstvenu turističku destinaciju u kontinentalnom dijelu Hrvatske koja nudi spoj kulturnih, povijesnih i prirodnih ljepota – istaknuo je Štromar.

Inače, Varaždinska županija u prijavi nastupa kao nositelj projekta, dok su AZRA, Hrvatski restauratorski zavod, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije te Turistička zajednica Varaždinske županije, partneri na projektu.

Neophodna je suradnja ne samo prijavitelja i projektnih partnera već i svih dionika kulture, turizma i obrazovanja s područja Varaždinske županije. U skladu s time, u projekt su uključeni i suradnici koji će kroz svoj angažman izravno doprinijeti stvaranju i oblikovanju integriranog programa. Suradnici na projektu su Gradski muzej Varaždin, Koncertni ured Varaždin, Hrvatsko narodno kazalište Varaždin, Srednja škola „Arboretum Opeka“ i Hrvatski kuharski savez.

Kroz projekt će se obnoviti cijeli arboretum, dvorac Opeka, Vrtlareva kuća, Pranger, Pil sv. Ivana Nepomuka, "bazen" će se prenamijeniti u pozornicu, urediti parkiralište te pristupna cesta s potrebnom prometnom signalizacijom, ulazni portal i ograda.

Varaždinska županija je projekt prijavila sa proračunom u iznosu 6.112.447,58 kuna, od čega sufinanciranje od strane EU iznosi 4.847.708,06 kuna, dok je trošak Varaždinske županije 1.264.739,52 kuna.

Prihvatljivi troškovi u iznosu od 5.873.697,58 HRK uvršteni su u investicijske potpore u kulturu i očuvanje baštine, a čije sufinanciranje iznosi 80 posto, što čini povrat u iznosu 4.698.958,06 kuna, dok bi Varaždinska županija financirala preostali dio od 20 posto, odnosno 1.174.739,52 kuna.