Proglašeni dobitnici nagrade Zlatna repa 2021.

Varaždinske vijesti | 3.7.2021. u 15:03h | Objavljeno u Aktualno

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je sa suradnicima u petak, 2. srpnja 2021. godine, u Čepinu održala sastanak s članovima Uprave Hrvatske industrije šećera d.d. na temu Nacionalnog programa potpore proizvođačima šećerne repe 2022.-2027., stanja na tržištu šećera i drugih sektorskih pitanja te sudjelovala na dodjeli nagrada „Zlatna repa“ na kojima su dodijeljena priznanja najboljim hrvatskim i inozemnim proizvođačima šećerne repe.

Već tradicionalna dodjela nagrada „Zlatna repa“ dodijeljena je za proizvodnu godinu 2020. godinu kroz 9 kategorija po veličini površine i uspjehu suradnje za 20 proizvođača koji su ostvarili nadprosječni rezultat.

Priznanje za najboljeg proizvođača šećerne repe u 2020. godini osvojile su po kategorijama prema broju hektara OPG Bistrović Zdenko i OPG Đogaš Ivo, OPG Sesvečan Dario i OPG Parašilovac Josip te tvrtke Novi Agrar d.o.o. i Belje plus d.o.o., Vupik plus d.o.o. i PIK-Vinkovci plus d.o.o., PPK Valpovo d.o.o., Anabbela d.o.o. i Arator d.o.o., Melem d.o.o. i PD Gradina te PZ Jankovci i OPG Leko Tomislav. Priznanja za uspješnu suradnju dodijeljena su tvrtki Lenagro d.o.o. te PZ Čakovec i PZ Slakovci. Najboljim inozemnim proizvođačima proglašena je Zadruga Kooperativa Kristal z.o.o. iz Slovenije te tvrtka Szigetvar-Trade Kft. iz Mađarske.

Tom je prilikom ministrica poljoprivrede izjavila: „Iako je, nažalost, zatvorena tvornica u Osijeku te su žetvene površine u 2020. godini bile manje, moram istaknuti da je zabilježen pozitivan rast proizvodnje šećerne repe od 9,3 posto te rast prinosa od 20,9 posto zahvaljujući vrijednim i predanim proizvođačima, uz doprinos dohodovnih potpora Ministarstva poljoprivrede. Također, istaknula bih činjenicu da je u 2020. godini uvezeno ukupno 95.010 tona šećera - za 52,5 posto manje nego u 2019. godini, a izvezeno je 28,4 posto manje šećera nego u 2019. godini“, te dodala kako će Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH osiguravati stabilnost i kontinuitet proizvodnje povećanim intenzitetom potpore za proizvođače i uređenjem tržišta, poglavito provedbom novog Programa potpore za proizvođače šećerne repe.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci