Privremena zabrana prelaska svih graničnih prijelaza Republike Hrvatske Foto: Arhiva/V.V.

Privremena zabrana prelaska svih graničnih prijelaza Republike Hrvatske

V.V. | 19.3.2020. u 13:50h | Objavljeno u Aktualno

Zbog nastale izvanredne situacije vezane uz pojavu koronavirusa (COVID – 19) Nacionalni stožer za civilnu zaštitu Republike Hrvatske, donio je Odluku o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Radi zaštite pučanstva Republike Hrvatske, Odlukom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza. 

Odluku prenosimo u cijelosti:

Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u Republiku Hrvatsku, odnosno odlazak u zemlju u kojoj rade i borave uz primjenu uputa i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Povratak u matične države omogućit će se građanima država članica Europske unije, odnosno državama članicama schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom području kao i članovima njihovih obitelji, te državljanima trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 200/109/EZ od 25. studenoga 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.


Interes Republike Hrvatske za ulazak u Republiku Hrvatsku osoba iz stavka 3. ove točke potvrđuju čelnici ministarstava sukladno propisanom djelokurugu u iznimnim slučajevima. Na te osobe obvezno se primjenjuju upute i mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Izuzeci od ove Odluke odnose se na:

  • Zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje.
  • Prekogranične radnike.
  • Prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno.
  • Diplomate, policijske službenike u obavljaju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija.
  • Putnike u tranzitu.

Na navedene izuzetke primjenjuju se upute i mjere koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. 

Mjera stupa na snagu od 19. ožujka i primjenjuje se 30 dana.