Privremena regulacija prometa kod groblja na području županije Foto: ilustracija

Privremena regulacija prometa kod groblja na području županije

Varaždinske vijesti | 27.10.2022. u 20:00h | Objavljeno u Aktualno

Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih, uoči samog vikenda, 29.,30., i 31. listopada i na sam blagdan Svih svetih, 1. studenog, očekuje se intenzivniji broj vozila u blizini svih groblja na području Varaždinske županije, poručuju iz policije.
 
Vezano uz navedeno, skrećemo pozornost svim vozačima  na poštivanje prometnih propisa, prije svega da brzinu kretanja prilagode stanju i uvjetima na cesti te da kod parkiranja vozila pravilno koriste parkirališna mjesta i time omoguće nesmetan prolaz pješacima.

Također mole građane da izbjegavaju parkiranje na kolniku državnih cesta. S ciljem sigurnije i brže protočnosti prometa, na frekventnijim raskrižjima u gradu Varaždinu promet će se odvijati uz fizičku regulaciju prometa od strane policijskih službenika i pripadnika Prometne jedinice mladeži.

Promet će se zatvarati od raskrižja s Ulicama Gustava Krkleca i Ratimira Hercega do kružnog toka za dane 30. i 31. listopada 2022. godine prema potrebi i dana 1. studenog 2022. godine u vremenu od 8.00 do 20.00 sati.

Kao ulaz na parkiralište u ulici Ratimira Hercega uz groblje, koristiti će se postojeći južni prilaz, a izlaz sa parkirališta koristiti će se postojeći sjeverni prilaz kod ugostiteljskog objekta.

Također od subote, 29. listopada do utorka, 1. studenog, uspostavit će se privremena regulacija prometa kod groblja u Vidovcu.

U gradu Ivancu 31. listopada 2022. godine od 6.00 sati  u zoni groblja dio ulice Augusta Cesarca od raskrižja s Ulicom žrtava hrvatskih domovinskih ratova (LC 25170) do groblja bit će određen za jednosmjerni promet u smjeru groblja dok se dana 1. studenog 2022. godine od 6.00 do 18.00 sati u zoni groblja u Ivancu dio ulice Augusta Cesarca od raskrižja s Ulicom žrtava hrvatskih domovinskih ratova (LC 25170) do raskrižja s ulicom Ivanuševac bit će zatvoren za promet motornih vozila, a dio Ulice žrtava hrvatskih domovinskih ratova od raskrižja s ulicom Stjepana Vukovića do raskrižja s ulicom Antuna Mihanovića biti određen za jednosmjerni promet u smjeru ulice Antuna Mihanovića.

Nadalje uz groblja u Lepoglavi i Kamenici u vremenu od 29. listopada 2022. godine od 7.00 sati do dana 2. studenog 2022. godine do 7.00 sati.

Na groblju u Lepoglavi privremenom vertikalnom prometnom signalizacijom uvodi se jednosmjerni prilaz groblju sa jugozapadne strane, iz pravca Kvaternikove ul. (LC 25108) i LC 25202, postavom  prometnih znakova na raskrižjima s cestom LC 25108 i ŽC 2060.

Izlaz vozila usmjeren je na sjeveroistočnu stranu, preko nerazvrstane ceste kroz Vulišinec prema ŽC 2101, cestom koja privremeno postaje jednosmjerna, dok je u zoni groblja u Kamenici također predviđen jednosmjerni promet (kružni tok) u zoni groblja, iz smjera Kamenice.

Izlaz vozila iz smjera groblja predviđen je nerazvrstanom cestom prema istoku i kod škole u Žarovnici priključak na ŽC 2057.

Isto tako, privremena regulacija prometa određuje se i u mjestima Maruševec, Klenovnik i Bednja.

Ovom  prilikom iz policije skreću pozornost građanima da prilikom posjete grobljima obrate veću pozornost na svoja osobna vozila i stvari koje u njima ostavljaju, kako ne bi postali žrtvama kaznenih djela provala i krađa.

Vezano uz to, upućuju  na slijedeće mjere opreza:
• prilikom napuštanja vozila, čak i kratkotrajnog, ugasiti motor vozila i uzeti ključeve sa sobom,
• ne ostavljati ključeve  i dokumente u vozilu,
• zatvoriti prozore na vozilu kao i pomični krov ukoliko ga vozilo ima,
• vrijedne predmete ne ostavljati u vozilu, a posebno ne na vidljivim mjestima u unutrašnjosti vozila,
• ne ostavljati vozilo na mračnom i pustom mjestu duže vrijeme.
Također pozivamo građane na pridržavanje svih preventivnih mjera zaštite od požara prilikom paljenja svijeća i lampiona na grobovima, odnosno da ih ne pale uz  raslinje i ukrasne aranžmane kako ne bi dolazilo do zapaljenja. U svezi navedenog, molimo građane da ne parkiraju svoja vozila na ulaze na groblja zbog organizacije vatrogasne službe i mogućnosti žurnog pristupa vatrogasaca u slučaju nastanka požara.