Previše za bale oko 132 eura po toni, a zbrinjavanje u Kaštijunu sada stoji 146 eura!? Foto: arhiva vv/ilustracija

Previše za bale oko 132 eura po toni, a zbrinjavanje u Kaštijunu sada stoji 146 eura!?

| 26.2.2023. u 13:29h | Objavljeno u Aktualno

KAKO TO Rješenje za komunalni otpad, koji već 18 godina leži u Brezju omotan u bale, tema i ovogodišnjih varaždinskih (izvanrednih) izbora za Gradsko vijeće

Oko sto tisuća tona komunalnog otpada, koji već 18 godina leži u Brezju omotan u bale, bit će, ako ne središnja, onda sigurno jedna od glavnih tema i skorih, drugih izvanrednih izbora u povijesti Varaždina, baš kao što je to bio slučaj na izborima zadnjih desetak godina. Vidjelo se to već u studenom, kada je prvobitan prijedlog proračuna nije prošao upravo zbog prijepora vezanih uz troškove zbrinjavanja bala i tla, a vidi se i po naknadnim, učestalim polemikama gradskih čelnika i oporbe, kojoj su se pridružilo i dvoje vijećnika većine, Ana i Hrvoje Petrić, a onda i ostali iz Budimo grad, čija je “suzdržanost” i dovelo do izbora.

U osporavanju javne nabave za zbrinjavanje bala i sanacije tla, posla za koji je zajednica ponuditelja CE-ZA-R i HIS ponudila 21,6 milijuna eura bez PDV-a, odnosno 29 milijuna s PDV-om - upravo je Hrvoje Petrić otišao najdalje. Naglašavajući da želi “isključiti svaku mogućnost da postoji jeftinije, primjerenije, pa i bolje rješenje od onog koje na stol stavlja gradonačelnik”, otvoreno je u prilozima tipa “USKOK istražuje posao s otpadom u Varaždinu” izražavao sumnju da se uvjetima iz natječaja pogodovalo jedinom ponuditelju, a tako daleko nije išao baš nitko drugi iz oporbe, čija se kritika uglavnom odnosila na (pre)visoku cijenu.

Poručivši da njegovi navodi zaslužuju dizanje kaznenih i građanskih tužbi, gradonačelnik Neven Bosilj zapitao je svojedobno vijećnika Petrića optužuje li za pogodovanje i sva državna tijela koja su u postupak uključena. Naime, kako često ukazuje Bosilj, javna nabava i sve što joj je prethodilo provedeno je sukladno koracima dogovorenim s nadležnima, to tim više što računa na sufinanciranje zbrinjavanja i sanacije tla u iznosu od 40 posto od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji. očigledno, ne želi (više) ni čuti za odlaganje i zakopavanje otpada, iako su tako sanirana i neka stara odlagališta u Varaždinskoj županiji, i to uz sufinanciranje!

Uspije li slijedom toga, a sukladno najavama, i Grad Varaždin dobiti potporu Fonda, kao što su uspjele mnoge druge jedinice lokalne samouprave, kao i biti oslobođen plaćanja PDV-a, osjetno bi pao trošak zbrinjavanja baliranog otpada i sanacije tla. Naime, prema ponudi, ti troškovi iznose otprilike 220 eura po toni (bez PDV-a), a sa sufinanciranjem od 40 posto padaju na oko 132 eura! A Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, koji također ima mehaničko-biološku obradu otpada, sada traži 146 eura za obradu i zbrinjavanje tone komunalnog otpada!

Koji bi to onda bio povoljniji način zbrinjavanja baliranog otpada u Brezju, koji bi ujedno bio neupitno sukladan propisima i zakonit, što nije slučaj s ugovorom iz 2008. godine, koji je krajem prošle godine po drugi put proglašen ništetnim na varaždinskom Trgovačkom sudu ali, unatoč tome, i dalje se na njega poziva, odnosno nema suglasja oko rješenja? A hoće li suglasja konačno biti, uvelike ovisi o rezultatima izbora, koji će u jednu ruku biti i referendum građana upravo o balama, odnosno rješenju koje je na stolu i samo ga treba potpisati.

U DOKUMENTIMA NI RIJEČI O HITNOSTI - Nema ni riječi o potrebi žurnog sprječavanja nastanka štete – ukazuje u presudi Trgovački sud u Varaždinu, nakon navođenja desetak dokumenata, nastalih uoči sklapanja Ugovora o interventnom odvozu i zbrinjavanju novonastalog komunalnog otpada u Brezju, koji je sklopljen na Badnjak 2008. s tadašnjom tvrtkom VIS izravno jer, kako se tvrdilo, upravo zbog potrebe hitnog sprječavanja štete. Stoga je ugovor po drugi put proglašen ništetnim, kao i kasniji dodatak tom ugovoru te promemorija. Uz to, svaka stranka snosi svoje nemale troškove, a odbijen je i zahtjev da T&H Invest isplati avans od devet milijuna kuna s kamatama tužitelju Gradu Varaždinu, budući da je povukao takav tužbeni zahtjev.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci