Prepiska oko mišljenja Ministarstva financija se nastavlja, ponovno reagirali Avar i Bunić Foto: VV arhiva

Prepiska oko mišljenja Ministarstva financija se nastavlja, ponovno reagirali Avar i Bunić

V.M./Varaždinske vijesti | 27.10.2016. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Prepiska između gradonačelnika Grada Varaždina Gorana Habuša i gradskih vijećnika Zlatana Avara i Željka Bunića oko tumačenja mišljenja Ministarstva financija vezano na novo kreditno zaduženje Grada i dalje se nastavlja.

Nakon što je gradonačelnik Habuš reagirao na tvrdnje Avara i Bunića da Grad iskrivljeno tumači mišljenje Ministarstva financija te vijećnicima poručio da sebe postavljaju iznad Ministarstva, ponovno su priopćenjem reagirali Avar i Bunić.

Navode kako je njihov dopis Gradskom vijeću bio pokušaj aktivnog participiranja Vijeća u pronalaženju leganih rješenja.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Možemo razumjeti nervozu i ljutnju gradonačelnika, no moramo ga podsjetiti da mi niti u jednoj jedinoj riječi na sjednici Gradskog vijeća 15.09.2016. nismo navodili da smo protiv Rebalansa iz razloga načina zaduženja niti smo isticali potrebu da se zatraži mišljenje Ministarstva financija.

Navedeni potencijalni problem su iznosili neki drugi vijećnici, te je moguće da nas je gradonačelnik zamijenio. U tom smislu cijenjenog gradonačenika i njegove suradnike te sve dušebrižnike upućujemo da pažljivo pregledaju snimku 27. sjednice Gradskog vijeća (nalazi se na poznatom video servisu
www.youtube.com).

Naša argumentacija na sjednici Gradskog vijeća je bila usmjerena upravo na to da se na temelju postojeće koncesije ona provede u svojem integralnom obliku. Lege artis. Naravno uz uvjet da su osigurani novci, a posebice subvencioniranje.

Naš dopis kolegama gradskim vijećnicima je prije svega usmjeren intenciji da Gradsko vijeće ne bude pasivan promatrač, nijemi svjedok ili dežurni kritičar; već da Gradsko vijeće proaktivno preuzme namijenjenu ulogu u nalaženju legalnih rješenja, odnosno da bude osigurač zakonitosti provođenja nečega što je ključni problem Grada, a do sada je time upravljala gradska uprava koja nije riješila problem.

Iz toga razloga dajemo prijedlog predsjedniku Gradskog vijeća, no istovremeno ćemo, kao odgovorni vijećnici i sami uputiti upit Ministarstvu financija, s potpuno konkretnim pitanjima, na koje ćemo zatražiti nedvosmislene odgovore (za koje se nadamo ali i vjerujemo da ćemo ih dobiti). Pa ako odgovori budu onakvi kako to danas tumači gradonačelnik uljudno ćemo se ispričati. Podsjećamo gradonačelnika da smo takav upit poslali HERA-i u slučaju Termoplin i dobili konkretne odgovore koji ne ostavljaju prostor za spekulacije i proizvoljna tumačenja.

Kao gradski vijećnici do sada smo se naslušali sumnjivih objašnjenja različitih eksperata kao što je primjerice bilo u slučaju JPP. Isto kao što gradonačelnik ne vjeruje nama, mi nemamo nikakvog razloga vjerovati njemu. Jer da je Goran Habuš ispunio svoja obećanja, o temi bala bi se prestalo govoriti 2013. godine!

Zlatan Avar
Željko Bunić