Premijer najavio sankcije protiv trgovaca koji su nepotrebno dizali cijene

| 5.1.2023. u 13:09h | Objavljeno u Aktualno

- Cilj uvođenja eura je osnažiti gospodarstvo. Nije cilj i smisao da se netko neopravdano bogati na račun građana. Bitno je da svi koji to čine, shvate da to neće proći. Djelovat ćemo, baš prema svima - istaknuo je premijer Andrej Plenković na startu današnje sjednice Vlade RH uz najavu da će naći načini da se kazni poduzetnike koji neopravdano dižu cijene.

- Neki su ovo očito iskoristili da neopravdano dižu cijenu, za to ne postoji razlog. Želim zahvaliti svim poslovnim subjektima, to je velika većina, koji su se prilagodili, prešli na euro te su zadržali cijene svijih proizvoda i usluga. Mi smo upozoravali da će doći do minimalnog povećanja cijena, to je zanemarivo, tako je bilo drugdje. No, ono o čemu svjedočimo je nešto drugo. To je čisto profiterstvo, lov u mutnom, mi ćemo se tome suprostaviti mjerama vlade. Nije u redu, a to pokazuje manjak solidarnosti. Podizanjem cijena štete standardu naših građan i potiču rast inflacije - rekao je Plenković, prenosi Index.

- Svi nadležni će pridonijeti tome da se otkriju nepoštene prakse. Državni inspektorat, porezna i carinska uprava, dobit će precizan zadatak da djeluju čim vide nepravilnosti - rekao je Plenković.

- Mi pozivamo sve da revidiraju cijene i vrate ih na kraj prosinca - rekao je na kraju izlaganja.

- Obvezuju se svi poslovni subjekti, uključujući kreditne institucije i ostali pružatelji financijskih usluga, te svi koji su protivno zakonu digli cijene da revidiraju maloprodajne cijene svojih roba i usluga i to da budu određene visinom cijena od 31.12. - pojasnio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

- Zadužuju se inspektorat, porezna, carina, ministarstva, HNB... da bez odgode, u okviru svoje nadležnosti provedu pojačani nadzor subjekata - rekao je i dodao da će Ministarstvo gospodarstva pratiti cijene i ljudima ponuditi usporedbu cijena kod raznih subjekata.

- Ministarstvo poljoprivrede nek odmah prikupi cijene poljoprivrednih proizvoda - rekao je Filipović.