Predstavljeni detalji proljetnog paketa mjera, nova lista proizvoda sa zamrznutim cijenama Foto: screenshot HRT

Predstavljeni detalji proljetnog paketa mjera, nova lista proizvoda sa zamrznutim cijenama

Varaždinske vijesti/HRT | 14.3.2023. u 13:23h | Objavljeno u Aktualno

Premijer Andrej Plenković s ministrima predstavlja detalje novog, četvrtog paketa mjera za ublažavanje inflacije i porasta cijena energenata. Paket je vrijedan 1,7 mlrd eura, objavio je portal HRT-a.

- Nastavljamo s istim političkim zamislima. Cilj Vlade je dati odgovor na globalnu energetsku krizu s kojom smo suočeni. Želimo mjerama ublažiti rast cijena energenata za građane i gospodarstvo. Nadalje želimo maksimalno ih zaštititi od inflacije. Treće je da se jednokratnim potporama pomogne ciljanim skupinama, onima koji su najugroženiji, rekao je uvodno premijer Andrej Plenković.

Za ublažavanje cijena energije 1,18 mlrd

Cijena struje ostat će ograničena još šest mjeseci, a plina idućih godinu dana. Povećava se potpora najugroženijima. Kako je prezentirao premijer, za ublažavanje cijena energije planom je predviđeno 1,18 mlrd eura. Nastavljamo cijenu struje za kućanstava na 0.059 eura za razdoblje od 1. travnja do 30. rujna, a potrošnja preko 2.500 kWh je 0,088 eura. Ova se mjera odnosi na preko 2.115.552 mjerna mjesta. S potrošnjom se od 1. travnja kreće od nule, poručio je premijer.

Za ublažavanje rasta cijena plina 150 mil. €

Po porastu cijena plina, Hrvatska je predzadnja u EU-u, zadnja je Mađarska. Prosječni porast cijena plina u EU-u bio je 92%, a u RH samo 13%, istaknuo je. Cijena za kućanstva, javni i nepro-fitni sektor ostaje ista, a brijednost mjere je 95 mil. €. Cijena za kućanstva zadržava se do 1. travnja 2024. Za poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom od 10 GWh ostaje ista. Vrijednost je 55 mil. eura. Porezne olakšice za energente za grijanje vrijedni su 35 mil. €. Primjena snižene stope PDV-a od 5% produljena je do 31. ožujka 2024.Vrijednost mjere za potporu umirovljenicima je 75 mil. eura

Od toga je potpora jednokratnim naknadama za 696.000 umirovljenika s mirovinom do 610 eura 64 mil. €. Oni s mirovinom do 260 € dobit će 160 € pomoći, s mirovinom 260-330 € dobit će 120 €, s mirovinom 330-470 € - 80 €, a oni s mirovinom 470-610 € - 60 € do-datka. Isplate će ići u travnju, najkasnije do srpnja.

Ukida se dodatan doprinos za zdravstveno osiguiranje za 32.000 umirovljenika čije su mirovine iznad prosječne neto plaće. Vrijednost mjere je 13 mil. eura. Za ugrožene kupce energenata mjesečna naknada iznosit će 70 €, a vrijednost mjere je 36 mil. eura.Nova lista proizvoda sa zamrznutim cijenama

- Zbog moguće nestašice proizvoda svinjskog mesa shvatili smo da postoji mogućnost da ako ostanu ograničene cijene, da ih možda neće biti, pa su lopatica i vratina maknute s liste , ali je na listu dodano carsko meso po cijeni od 3,79., rekao je premijer.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci