Predsjednik Milanović: Nakon što se raspusti Sabor, u najkraćem roku ću obavijestiti javnost o datumu izbora

Varaždinske vijesti | 8.3.2024. u 18:25h | Objavljeno u Aktualno

„U najkraćem roku, nakon što se raspusti Sabor, obavijestit ću javnost o svojoj odluci kada će se održati izbori. Hoću li se konzultirati s političkim strankama u vezi datuma izbora? Neću, odgovornost je na meni. Ne mogu sa svima razgovarati, na primjer s HDZ-om ne mogu uopće razgovarati jer HDZ ne želi razgovarati, to je njihov izbor. Ne znam onda koliko ima smisla razgovarati s drugima“, izjavio je predsjednik Republike Zoran Milanović nakon svečanosti polaganja prisege 41. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Požegi odgovarajući na pitanje kada će odlučiti o datumu održavanja parlamentarnih izbora.

Na pitanje novinara, komentirao je i imenovanje načelnika Glavnog stožera OSRH i očekivanje Vlade da predsjednik Milanović prihvati, kako su rekli, njihov prijedlog za ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije.

„To su dvije odvojene stvari. Mogle su biti spojene da se premijer javi, a on to ne radi. Moje mogućnosti i ono što mi stoji na raspolaganju je ograničeno. Rekao sam da mi je stalo da se to riješi, mada je sada pred same izbore pitanje koliko je to više korektno. Ne znam kako će izbori završiti i možda nije korektno da se onome tko dolazi, tko god to bio, nešto nameče na ovakav način. Činjenica je da 7. svibnja nakon 8 godina istječe mandat ravnatelju SOA-e Markiću. Realno, možemo se naći u situaciji da nemao Vladu i da nemamo oba dionika u supotpisu jer ravnatelja se imenuje usuglašavanjem i dogovorom. Nema Vladinog prijedloga jer prema zakonu Vlada nije predlagatelj. Predlagatelj možemo biti Plenković ili ja. To je jedini način da se sačuva dostojanstvo službe i dostojanstvo tog čovjeka koji je 8 godina radio za državu“, kazao je Predsjednik Republike.

„Prije dva dana sam pokušao stupiti u kontakt s gospodinom AP-om, ali ne želi razgovarati. Već godinama traje opstrukcija sustava nacionalne sigurnosti“, upozorio je predsjednik Milanović dodavši da to traje „zato jer si je netko umislio da to može“.

„Pred nama je još nekoliko dana u kojima možemo riješiti i ovo pitanje, ali moramo razgovarati“, poručio je te je dodao kako se nasilno imenovanje Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom pretvara u jednu od najvećih farsi u povijesti države. „Dogodio se propust u SOA-i, nije moguće da se tako važne informacije ne daju na uvid AP-u i da se onda on time pokriva i kaže da nije znao. SOA i njezine nesavršene procedure su odgovorne jer AP to nije znao ranije. Sad ćemo osigurati da se to zna ranije pa da nemaš niz obrambenih fortifikacija od istine. SOA prema zakonu ima ravnatelja i zamjenika, a zamjenik nije imenovan jer to HDZ-u ne odgovara”, zaključio je Predsjednik Republike.