Predsjednica RH Grabar Kitarović uputila pismo premijeru o Varaždinskoj županiji Foto: VV arhiva

Predsjednica RH Grabar Kitarović uputila pismo premijeru o Varaždinskoj županiji

V.M./Varaždinske vijesti | 12.1.2017. u 08:35h | Objavljeno u Aktualno

Nakon svog boravka u Varaždinskoj županiji Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović uputila je dopis predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Boži Petrovu uz apel da pokrene prve korake prema razvojnim ciljevima Varaždinske županije, uz naglasak kako se nakon boravka, kako u Varaždinskoj, pa zatim i u Međimurskoj županiji, uvjerila u dostignuća, u vrijednosti poduzetničkih projekata i pothvata te u velike razvojne potencijale ovog kraja.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar istaknuo je zadovoljstvo što je Predsjednica nakon izmještenja svog Ureda obavijestila izvršnu i zakonodavnu vlast RH o problemima te prijedlozima rješenja.

- Veseli me što je nakon niza sastanaka, molbi i dopisa prema Vladi i ministarstvima, ovo pismo s tako visoke razine otišlo prema onima koji donose odluke. Predsjednica je dokazala kako njen boravak u Varaždinskoj županiji nije samo protokolarni, već konkretni i kako smo svi zajedno uspjeli nametnuti teme koje su nam od strateškog značaja za Županiju – istaknuo je župan Štromar dodavši kako je Predsjednica u pismu istaknula kako se uvjerila da je županijski ustroj područne (regionalne) samouprave dobar te da ga politički, funkcijski i fiskalno treba osnaživati do optimuma funkcijskih mogućnosti kako bi država bila što više rasterećena obveza koje nisu nužno u njezinoj nadležnosti.

Predsjednica RH u pismu je istaknula nekoliko pitanja koja su naglašena u Varaždinskoj županiji – upravljanje državnim nekretninama gdje se predlaže donošenje Izmjena i dopuna Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH tako da se neiskorištene nekretnine koje nisu strateške za državu daruju JLS, kao i osiguranje fiskalnog kapaciteta JLS. U tom cilju predlažu se Izmjene i dopune Zakona o regionalnom razvoju – indeks poravnanja kojim bi se JLS-ima temeljem geostrateškog položaja osigurao minimalni prihod od 1.500 kuna po stanovniku s osnova poreza na dohodak i imovine.

Predsjednicu se posebno dojmio posjet Prvoj gimnaziji Varaždin gdje se gimnazijski program obrazovanja uspješno nadograđuje u STEM-područjima, pa smatra da bi dobra iskustva u području obrazovanja iz Varaždinske županije, trebala naći svoje mjesto i u okviru nacionalnog obrazovnog kurikuluma.

Usprkos postignutim rezultatima naše Županije u obrazovanju i djelovanju centara izvrsnosti koji su primjer drugim sredinama, financijske obveze države prema Županiji u području obrazovanja, ne izvršavaju se, što je i Predsjednica naglasila.

- Jedna od obaveza je poštivanje Sporazuma o sufinanciranju troškova najamnina za školske građevine izgrađene po modelu JPP-a. Nadležno ministarstvo ne odgovara na brojna pisma i apele, Županija ostaje bez sredstava za provedbu razvojnih projekata, dok država istodobno i dalje izdvaja sredstva za 50 posto troškova Arene Varaždin u iznosu većem nego što se traži za 32 građevine osnovnih i srednjih škola - navode iz Županije.

Župan Štromar zaključio je kako nakon potpore Predsjednice RH očekuje poteze ministara i Vlade Republike Hrvatske.