Predsjednica odlučna imenovati "svoju" tehničku Vladu? Foto: Krešo Đurić

Predsjednica odlučna imenovati "svoju" tehničku Vladu?

M.P./VV/Novi list | 5.12.2015. u 15:18h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zaista razmišlja o imenovanju nestranačke privremene Vlade i raspisivanju novih izbora ako u roku od dva mjeseca od proglašenja službenih rezultata ni jedna stranka ne prikupi podršku barem 76 zastupnika, piše Novi list.

- Predsjednica je odlučna u tome, ali zasad još nije poduzela nikakve korake vezano za pronalaženje ljudi koji bi činili tu Vladu. Ona želi dati šansu dodatnim konzultacijama kako bi bila sigurna da su iscrpljene sve mogućnosti da netko uspije dobiti dovoljnu podršku zastupnika da bi mu mogla dati mandat za sastavljanje Vlade. Predsjednica se nada da će na kraju doći do tog ishoda kako se ne bi išlo u nove izbore. Međutim, ako to neće biti moguće ona će posegnuti za svojim ustavnim ovlastima. Zasad ne postoji ni najopćenitije naznake tko bi mogao biti na čelu te privremene nestranačke Vlade kao ni tko bi mogli biti njeni članovi. Njeno bi eventualno sastavljanje bio odgovoran posao s obzirom da bi ona na čelu zemlje bila između tri i pet mjeseci - rekla je Novi list osoba koja dobro poznaje situaciju u Uredu predsjednika.

Ovu je ideju u opticaj u četvrtak pustio savjetnik za ustavnopravna pitanja predsjednice Republike Vladimir Šeks. On je prvi javno progovorio o mogućnosti da ona imenuje nestranačku Vladu i raspiše nove izbore čak i prije nego što započnu teći ustavni rokovi protekom kojih bi to u skladu s Ustavom mogla napraviti.

Šeks je govorio o tome da bi, ako u razumnom roku, a vrijeme će pokazati koji je to rok, nitko ne uvjeri predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da ima podršku većine zastupnika i tako dobije mandat, ona mogla mogla početi razmišljati o ovom rješenju. Sam Šeks nije jučer želio šire govoriti o ovom pitanju rekavši samo da se do kraja prosinca ne namjerava o njemu oglašavati.

Ako bi se predsjednica odvažila na nešto takvo treba reći da bi u tom slučaju bila riječ isključivo o privremenoj nestranačkoj Vladi koja bi zemlju vodila samo u razdoblju u kojem bi se održala nova izborna kampanja, sami izbori, konstituiranje novog Sabora, te formiranje nove Vlade.