Poziv za subvencionoranje stambenih kredita otvoren do kraja travnja, a krajem ljeta ide novi

Varaždinske vijesti | 30.3.2020. u 18:02h | Objavljeno u Aktualno

- Kao što sam i najavio, novi poziv bit će već u rujnu, a svima koji predaju potpunu dokumentaciju sredstva ćemo osigurati. Situacija je nepredvidljiva, ali mladi ne trebaju brinuti jer ćemo maksimalno prilagoditi novonastalim uvjetima. Prije svega treba u ovim trenucima biti odgovoran, prvenstveno zbog zdravlja, moramo se svi pridržavati uputa epidemiologa i ostalih stručnjaka te pratiti informacije Stožera civilne zaštite – rekao je ministar Predrag Štromar

Toliko očekivani novi krug subvencioniranja stambenih kredita počeo je ovog ponedjeljka 30. ožujka, ali će poziv biti otvoren dulje nego se planiralo. Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar kako je pomoć mladima koji žele uz pomoć subvencija osigurati krov nad glavom jedan od najvažnijih projekata Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, ali da sad prioritet mora biti zdravlje ljudi i poštivanje svih mjera kako bi se spriječilo širenje korona virusa.

Podsjetimo, bilo je najavljeno da će poziv biti otvoren od 30. ožujka do 8. travnja, no Štromar poručuje da će poziv biti otvoren najmanje do kraja travnja, a po potrebi i dulje. Isto tako, nova prilika za mlade bit će ponovo već krajem ljeta. Posljednjih tjedana u Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te u APN svakodnevno stižu upiti zabrinutih građana, djelatnika banka, agenata za posredovanje u prodaji nekretnina i javnih bilježnika kojima je novonastala situacija stvorila brojne izazove.

Stambeno zbrinjavanje mladih obitelji je među najvažnijim projekata Ministarstva, no dodatno izlaganje zdravlja građana nije prihvatljivo. Stoga se, zbog svih građana koji su već prikupili potrebnu dokumentaciju, potpisali predugovore, dali kapare te koji su prethodnih tjedana molili da se poziv održi, on otvorio kako je i planirano, ovog ponedjeljka, 30. ožujka, ali će biti otvoren najmanje do kraja travnja, a po potrebi i dulje. Situaciju je nemoguće predvidjeti, ali iz Ministarstva graditeljstva i prostnornoga uređenja poručuju da će pratiti tijek događanja i postupati u skladu s mjerama Stožera i prilagođavati se.

- Razumijemo sve koji nam se ovih dana javljaju. Svjestan sam da su se neki ugovorno obvezali prema prodavateljima, da se boje da ostanu bez kapara i zato se poziv otvara prema planu, ali će zaprimanje biti uz strogo pridržavanje svih uputa. Jedini cilj ove mjere je da mladima osiguramo dom, ali sad svi moramo biti odgovorni i dati svoj doprinos da se zaustavi širenje koronavirusa. Poziv će stoga biti otvoren dok se situacija ne smiri. Poštujmo upute Stožera, slušajmo struku, pazimo jedni na druge i samo tako će se cijela situacija ponovno normalizirati. Poziv će biti otvoren dovoljno dugo da se predaju zahtjevi i ne treba forsirati odlazak u banke i stvarati gužve jer će biti vremena. Svjestan smo da je dio građana koji su sada htjeli predati zahtjev trenutno u samoizolaciji. Ne brinite, odradite karantenu i po potrebi liječenje i sve ćete stići obaviti kad se situacija smiri – rekao je ministar graditeljstva Predrag Štromar i dodao:
Subvencije svima koji se prijave, novi poziv već krajem ljeta

Više o ovoj temi, kao i informaciju o najavljenim pozivima za energetsku obnovu višestambenih zgrada i obiteljskih kuća možete naći u novom broju Varaždinskih vijesti