Poziv na pojačani oprez: Nalet vozila na divlje i domaće životinje

VV | 30.1.2021. u 16:35h | Objavljeno u Aktualno

Ponovno se skreće pozornost, da su policijski službenici Policijske uprave varaždinske praćenjem događanja prometnih nesreća i drugih prometnih događaja na području Policijske uprave varaždinske zamijetili u prethodnom razdoblju porast događaja naleta cestovnih motornih vozila na domaće i divlje životinje.

U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, pozivaju se vozači na maksimalni oprez na prometnicama Varaždinske županije, posebno u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

Isto tako, od vozača traže da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti, te poštuju postavljenu prometnu signalizaciju koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti, ali isto tako i domaćih životinja.
Napominjemo da je samo tijekom proteklih 24 sata, zabilježeno četiri naleta na srneću divljač, koji su se dogodili u rano jutarnjim i večernjim satima na području Nove Vesi Petrijanečke, Ivanca, Slanja i Sesveta Ludbreških.

Također pozivaju vlasnike domaćih životinja na poduzimanje odgovarajućih mjera u cilju sprječavanja zadržavanja domaćih životinja na cesti bez nadzora. Napominjemo da su vlasnici domaćih životinja (psi, mačke i dr.) dužni životinje držati pod nadzorom, odnosno držati ih u ograđenim dvorištima i poduzimati druge mjere da se iste bez nadzora zadržavaju na cestama. U slučaju naleta vozila na domaće životinje u pravilu su odgovorni vlasnici domaćih životinja, te sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za vlasnika životinja je propisna kazna 300 kuna.