Potvrda kvalitete rada: Sveučilište Sjever prvi put na rang listi najboljih europskih sveučilišta

vv | 19.7.2024. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Sveučilište Sjever nastavlja potvrđivati svoju kvalitetu u radu što dokazuje i po prvi put prisustvo na novoj rang listi QS World University Rankings: Europe 2025, koje je obuhvatilo 684 sveučilišta iz 40 europskih zemalja.

Na toj se listi našlo šest hrvatskih javnih sveučilišta među kojima je Sveučilište Sjever najmlađe, a u iznimno konkurentnom okruženju na prvom se mjestu nalazi švicarsko sveučilište ETH Zurich, slijede Imperial College London, University ofOxford, University ofCambridge i University College London.

Sveučilište Sjever prema britanskoj analitičkoj kompaniji QuacquarelliSymonds koja je objavila rezultate velikog istraživanja rangirano je i kao 137. sveučilište u južnoj Europi.

20240626_135347.jpg

Indikatori koji su se ocjenjivali prilikom rangiranja obuhvatili su akademsku reputaciju, reputaciju poslodavca, uključenost u međunarodne istraživačke mreže, omjer studenata i nastavnog osoblja, citiranost znanstvenika, citate po radu, udio inozemnog nastavnog osoblja kao i inozemnih studenata, broj studenata koji odlaze i dolaze na razmjenu, održivost, te ishode zapošljavanja.

- Ponosni smo što je Sveučilište Sjever rangirano među najboljim sveučilištima u Europi, tim više što znamo da na starom kontinentu djeluje više od 6 000 visokoobrazovnih institucija i doći na ovakvu listu priznanje je da dobro i kvalitetno radimo. Već i samo ocjenjivanje po kriterijima za nas je iznimno važno jer i to nam je pokazatelj u kojem smjeru moramo rasti i napredovati na putu izvrsnosti. Sveučilište Sjever je mlado sveučilište, pa kada gledamo i druga sveučilišta na listi koja imaju višestoljetnu tradiciju, možemo itekako biti zadovoljni da smo se kroz ovo kratko vrijeme već dokazali na europskoj akademskoj karti - ističe rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković.

Indikatori potvrđuju i ključne odrednice razvoja Sveučilišta Sjever na putu izvrsnosti

Analizirani indikatori potvrđuju i jednu od glavnih odrednica Sveučilišta Sjever, a to je osiguranje kvalitete u nastavnom procesu koja se upotpunjuje i dodatnim sadržajima i projektima kako bi se studentima osigurala sva potrebna znanja, ali i vještine na izazovnom tržištu rada.

- Naši studenti po stjecanju diplome, ali i prije toga vrlo brzo pronalaze posao. Intenzivna suradnja koju imamo s gospodarskim sektorom zasigurno tome pridonosi, jer nastojimo studente i preko gostujućih predavanja upoznati s potencijalnim poslodavcima. Kada je riječ o našim profesorima i nastavnicima uz rad sa studentima intenzivno rade i na svom profesionalnom razvoju, pa tako imamo profesore koji su među najcitiranijim znanstvenicima u svijetu - nastavlja rektor prof. dr. sc. Marin Milković, dodajući kako je i reputacija koju ima Sveučilište Sjever prepoznata u ovom rangiranju, a na tome će se još i više intenzivnije raditi.

1X5A7052_Rektor_1.jpg

- Sveučilište Sjever postalo je nezaobilazan i ključan faktor u sinergiji visokog obrazovanja i gospodarstva, ali i svakodnevnog života ne samo u dva grada u kojem djeluju sveučilišni centri odnosno Varaždinu i Koprivnici, već i puno šire. Naši odjeli sudjeluju u nizu javnih događanja, organiziramo konferencije na koje stižu sudionici iz cijelog svijeta, širimo našu mrežu partnerskih sveučilišta, a sve to s ciljem da našim studentima pružimo što bolje obrazovanje i osiguramo što bolju početnu poziciju za buduće uspješne karijere - poručuje rektor Milković.

Da bi sveučilište uopće krenulo u rangiranje po ovoj metodologiji potrebno je zadovoljiti prve kriterije pri eliminaciji poput znanstvenih publikacija na godišnjoj razini. „Tehnički glasnik“ koji je počeo s izlaženjem još u vrijeme Veleučilišta u Varaždinu nastavio se razvijati i sada je pod okriljem Sveučilišta Sjever visokorangiran u znanstvenim publikacijama, a profesori i nastavnici aktivni su u predstavljanju svojih radova na konferencijama širom Europe i svijeta. „Vjerujemo da su stručnjaci iz QuacquarelliSymonds-a analizirali i taj dio našeg znanstvenog rada, a siguran sam i da ulazak Sveučilišta Sjever na listu najboljih europskih sveučilišta bit će dodatan poticaj svim našim djelatnicima da budu još bolji u svom radu“, zaključuje rektor Milković.

Nastava_Robotika_u_proizvodnji_1.jpg

Potvrda uspješnog rada u vrijeme upisa novih studenata

Uvrštenje Sveučilišta Sjever na listu najboljih europskih sveučilišta stiglo je u vrijeme kada su započeli upisi novih studenata na prijediplomske studije. U tijeku su prijave za diplomske studije, kao i specijalističke i doktorske.  Sveučilište Sjever u ljetnom je upisnom roku u potpunosti popunilo sva slobodna mjesta na nekoliko studijskih odjela, a ukupna popunjenost na prijediplomskim studijima je oko 80 %. 

Ova najnovija potvrda kvalitetnog rada s europske razine dodatni je „vjetar u leđa“ i ljestvica više u izazovima kako biti još uspješniji, a iduće godine i za još bolje rangiranje Sveučilišta Sjever na listi najboljih europskih sveučilišta.

IMG_7896.jpg

inkubacija_u_tresilici_s_regulacijom_temperature.jpg

Označeno u