Potrošačke cijene u godinu dana pale za 0,9 posto Foto: ilustracija

Potrošačke cijene u godinu dana pale za 0,9 posto

I.D./VV/index.hr | 17.11.2015. u 08:07h | Objavljeno u Aktualno

U listopadu je godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena zabilježila pad od 0,9 posto što je četvrti mjesec zaredom otkako se bilježe negativne stope inflacije na godišnjoj razini.

Premda su u odnosu na rujan ove godine potrošačke cijene blago porasle za 0,1 posto, u kumulativnom razdoblju od prvih deset mjeseci zabilježile su prosječan pad od 0,4 posto na godišnjoj razini, navodi se u analizi RBA koju prenosi index.hr.

Promatrajući prema glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u listopadu su najviše porasle cijene odjeće i obuće koje su zbog novih kolekcija u prosjeku više za 6,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, ostvarivši tako najveći doprinos (od 0,34 posto) mjesečnom rastu potrošačkih cijena. Pozitivan doprinos mjesečnom rastu inflacije došao je i od blago viših cijena u kategoriji pokućstva, opreme za kućanstvo i redovito održavanje kućanstva gdje je zabilježen prosječan mjesečni rast cijena od 0,8 posto u odnosu na rujan.

Istovremeno su cijene u kategoriji zdravlja i obrazovanja na mjesečnoj razini zabilježile stagnaciju. S druge strane, mjesečni rast inflacije ublažen je prosječnim padom cijena (od 2,2 posto mjesečno) u kategoriji rekreacije i kulture gdje je ujedno zabilježen i najveći negativni doprinos mjesečnom padu cijena (-0,12 posto).

Promatrajući u odnosu na isti mjesec prošle godine, nastavku deflatornih kretanja u listopadu snažno je pridonio pad cijena u kategoriji prijevoza (8,9 posto) potaknut padom u kategoriji goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva (14,4 posto). S druge strane, snažniji pad cijena na godišnjoj razini ublažio je rast cijena prehrane i bezalkoholnih pića (0,7 posto godišnje) uzrokovan godišnjim rastom cijena ulja i masnoća (8,5 posto) te voća i povrća (7,5 post odnosno 3,2 posto). Također, rast cijena na godišnjoj razini zabilježen je u kategoriji alkoholnih pića i duhana (1,8 posto).

Deflacijske pritiske na domaće cijene podržavaju niže uvozne cijene sirove nafte, stoga su u listopadu cijene plina bile niže za 6,6 posto godišnje dok su cijene tekućih goriva također zabilježile snažan dvoznamenkasti pad od gotovo 30 posto u odnosu na isti mjesec lani. Isključe li stoga iz indeksa potrošačkih cijena volatilne komponente kao što su cijene energije i prehrane, temeljna godišnja stopa inflacije u listopadu zabilježila je pozitivnu stopu godišnjeg rasta od 0,7 posto.

- Do kraja godine očekujemo nastavak trenda deflacijskih pritisaka prvenstveno uzrokovanih uvezenim učincima uslijed nižih cijena energenata na inozemnim tržištima. Podrška nižim potrošačkim cijenama pristizat će i od razmjerno slabe domaće potražnje - prognoziraju analitičari RBA.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci