Petrić i Briški prozvali gradonačelnik Bosilja zbog javne nabave za balirani otpad!

vv / rtl | 4.12.2022. u 08:40h | Objavljeno u Aktualno

Prošlo je 17 godina otkad je prva bala smeća završila na vodozaštitnom području na samom ulazu u Varaždin. Prolaze i sve te godine u pokušaj da se to ilegalno odlagalište sanira. Svi dosadašnji pokušaji pali su u vodu, a pitanje je i što će biti s posljednjim.

Tako počinje prilog RTL-ove emisije Potraga posvećena nedavno okončanoj javnoj nabavi, odnosno natječaju za zbrinjavanje bala i sanaciji tla, koju je dobila zajednica ponuditelja CE-ZA-R i HIS, a bit priloga je pitanje pogoduje li se tvrtki, koju je osnovao Petar Pripuz.

Dva su sugovornika koji sumnjaju u pogodovanje.

-Već prije samog natječaja kad je bilo savjetovanje ukazivao sam na sumnju u moguće pogodovanje zbog nekih elemenata koji su, dali namjerno ili slučajno, stavljeni u javnu nabavu, govori u Potrazi Robert Briški, bivši savjetnik Uprave varaždinske Čistoće, koji tvrdi da samo CIOS MBO ima dozvolu za obradu postupkom R3 u količini 95 tisuća tona godišnje, a zbog sumnji u pogodovanje nedavno je podnio i prijavu USKOK-u.

Slično govori i gradski vijećnik Hrvoje Petrić za kojeg se navodi da je član platforme Budimo grad, osnovane baš zbog zbrinjavanja bala.

-Iz samog natječaja bilo je vidljivo da može samo jedan u Hrvatskoj to dobiti. Imate propisan način zbrinjavanja gdje ih je nekoliko, tri čini mi se samo koji se mogu javiti. I onda imate unutar tog ograničenog dodatne uvjete tipa godišnji promet u proteklim godinama kapacitet postrojenja koji opet to sužavaju na ovog jednog. Onome tko zna pročitati natječaj bilo je jasno tko je jedini tko će se javiti i tko je jedini koji će moći dati ponudu", kazao je Petrić, dodavši da je njegov kolega Dražen Čelar ponudio gradonačelniku da se oklade o pivu tko će dobiti natječaj, a taj je sad jedini ponuditelj".

Gradonačelnik Neven Bosilj  naglašava pak da natječaj nije namješten.

--Ovo je apsolutno transparentan, najnormalniji natječaj.  Natječaj je napravljen sukladno uvjetima koje smo dobili od državnih tijela, dakle, natječaj nije nikome namješten. Mogle su se javiti i tvrtke iz inozemstva. Znači svi koji rade oporabu MBO ili spaljivanje. Zvao sam neke ljude iz inozemstva koje znam, molio sam da se jave, no problem je u tome što su  cijene oporabe u zapadnoj Europi oko 500 eura. I svi su smatrali da je naša procijenjena vrijednost premala", govori gradonačelnik Bosilj.

Negira da bi bilo kome ikada rekao da bale mora dati Pripuzovoj tvrtki.

- Vjerovali ili ne drugi dan kad sam postao gradonačelnik dobio sam inspekcijsku prijavu da imam 100.000 baliranog otpada u Brezju. Dakle, ja sam odgovorna osoba koja to mora riješiti i ja ću to riješiti. Odluku o odabiru treba donijeti u roku od šest mjeseci, a ne 30 dana, budući da se pretpostavilo da će biti komplikacija, ističe gradonačelnik Bosilj, koji najavljuje referendum o balama za koji Briški i Petrić ne vide razlog, već traže analizu kojom bi se utvrdilo je li riječ o otpadu koji se ipak smije sanirati jeftinijim metodama – zakapanjem.

Na kraju se zaključuje da svakim novim pokušajem rješenja bala cijena sanacije raste: plastika se razgrađuje tisućama godina što znači da ovaj problem neće sam nestati - pitanje je samo tko će ga, kad i za koliko novca riješiti.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci