Potpisana suglasnost na sanacijski program lokacije Brezje s ministrom Tomislavom Ćorićem Foto: HDZ

Potpisana suglasnost na sanacijski program lokacije Brezje s ministrom Tomislavom Ćorićem

Varaždinske vijesti | 27.2.2019. u 10:38h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike potpisana je suglasnost na sanacijski program lokacije Brezje kojom se stvaraju preduvjeti za rješavanje problema bala u Varaždinu, pri čemu je resorni ministar Tomislav Ćorić napomenuo da Ministarstvo i Fond će i dalje biti na raspolaganju za rješavanje ovog problema u Varaždinu, a ovom suglasnošću napravili su korak dalje u rješavanju problema lokacije Brezje.

Nakon što je prošlog tjedna Varaždin obišao predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, sa suradnicima je imao priliku razgovarati o pomoći s državne razine u problemu rješavanja varaždinskog baliranog otpada. Svega tjedan dana potom Varaždin je korak bliže konačnom rješavanju toga problema. Naime, nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, na kojem su uz ministra Tomislava Ćorića i njegovih suradnika bili i saborski zastupnici Josip Križanić i Anđelko Stričak te predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan, rješenje ovog problema je sve bliže.

- Kao sto sam govorio u kampanji bez pomoći državne razine odnosno Vlade Republike Hrvatske problem baliranog otpada nećemo moći riješiti. Danas je u Zagrebu ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić potpisao je suglasnost na sanacijski program lokacije Brezje, kojim su stvorene pretpostavke da se balirani otpad koji 14 godina opterećuje nas grad napokon počne rješavati. Varaždinke i Varaždince nakon 14 godina ne zanima kako je nastao problem niti tko je kriv, odnosno odgovoran za problem, već jedino žele da se bale maknu što prije. Današnji događaj je potvrda ispravnosti naše hrabre odluke s Gradskog vijeća kojom smo učinili prvi korak da se Varaždin doslovno spasi od bala, a da ona nekada zelena livada na ulazu u grad ponovno bude zelena - izjavio je Habijan.

- Problem tzv. varaždinskog baliranog otpada nije stvorila država, već dosadašnje gradske vlasti. Bez obzira na to nakon punih 14 godina aktualna Vlada premijera Plenkovića spremna je pomoći gradu Varaždinu u rješavanju tog problema. Ministar nas je upoznao s koracima koje je potrebno da grad Varaždin poduzme da bi se to počelo rješavati i naravno o mogućnosti sufinanciranja od 40% s državne razine - pojasnio je nakon sastanka saborski zastupnik Stričak koji je već inicirao i održao nekoliko sastanaka na ovu temu.

- Najbitnije i najvažnije je da se pokuša pronaći način da naši građani ne plaćaju njihov odvoz i sanaciju, jer su oni to već odavno platili. Mi s državne razine moramo pomoći tu sanaciju, kao što se pomagalo i drugim sredinama i gradovima u takvim situacijama. Između ostalog same bale daju i ružnu vizuru predgrađa Varaždina - rekao je Križanić te dodao kako su sve gradske vlasti do sada krive ili zaslužne za ovu situaciju.

Podsjetimo, na prošlotjednoj sjedini Gradskog vijeća Grada Varaždina donešena je odluka o stavljanju van snage Odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za obavljanje komunalne djelatnosti baliranog miješanog otpada s područja Grada Varaždina.

ministarstvo_zastite_okolisa_3.jpg