Potpisan ugovor o financiranju Društva Crvenog križa Varaždinske županije Foto: Mario Šamec

Potpisan ugovor o financiranju Društva Crvenog križa Varaždinske županije

| 18.2.2016. u 14:33h | Objavljeno u Aktualno

Povodom Svjetskog dana socijalne pravde, koji se obilježava 20. veljače, dožupan Varaždinske županije Alen Kišić danas je s ravnateljicom Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nadom Liber potpisao ugovor o financiranju redovne djelatnosti i Službe traženja županijskog Društva Crvenog križa za 2016. godinu.

- Ova potpora je zakonska obveza prema Zakonu o Hrvatskom Crvenom križu, koju naša županija poštuje niz godina. To je potpora koja nama omogućuje daljnji rad i da toga nemamo, sve ovo što radimo teško bi bilo ostvarivo. Zahvaljujem Županiji što izvršava svoju zakonsku obvezu i time podupire naš rad - istaknula je Nada Liber.

Ravnateljica županijskog Crvenog križa ukratko se osvrnula i na djelatnosti društva u proteklom razdoblju. Naglasila je da je Crveni križ Varaždinske županije od početka uključen u neposredno pomaganje u izbjegličkoj krizi.

- Naši volonteri i sada su u centrima u Opatovcu i Slavonskom Brodu. Sudjeluje 14-20 volontera, a do sada su na terenu boravili ukupno 104 dana - rekla je Liber.

Između ostalog, spomenula je i program "Pomoć u kući starijim osobama na području Varaždinske županije", koji se provodi od 2002. godine. Od 2005. u potpunosti ga financira Varaždinska županija, a posljednjih se godina uključuje sve više gradova i općina. Zapošljavaju se i gerontodomaćice, a u program je uključeno između 290 i 350 korisnika. Isto tako, u program "Unapređenje kvalitete života djece iz socijalno ugroženih obitelji u školama Varaždinske županije" uključeno je 28 škola s ukupno 560 djece, za koju je osiguran besplatan školski obrok.

Istaknula je i Interventni tim koji je zadužen za pripremu i djelovanje u katastrofama i izvanrednim situacijama, te Tim za krizna stanja, formiran u okviru Interventnog tima, koji pomaže žrtvama obiteljskog nasilja, autodestruktivnog ponašanja ili suicidalnih namjera.

Što se tiče provođenja zdravstveno-odgojnih programa i aktivnosti, naglasila je da je Crveni križ Varaždinske županije kod dobrovoljnog davanja krvi po broju ostvarenih doza (ostvarenih 5,80 doza) na 100 stanovnika na 3. mjestu u odnosu na ostale županije u Hrvatskoj.

- Naša je obveza da poštujemo zakon, međutim, nažalost, ne rade to svi u Hrvatskoj. Uz ovih 430.000 kuna, mi još s 350.000 financiramo Crveni križ za službu gerontodomaćica. To su civilizacijske vrijednosti, vrijednost svake županije da skrbi jednako o svojim građanima bili oni bogatijeg ili siromašnijeg sloja. Starijim ljudima u rubnim dijelovima županije gerontodomaćice su često jedini prozor u svijet - napomenuo je prilikom potpisivanja ugovora dožupan Kišić i dodao da se socijalni razvoj svakog društva mora temeljiti na jednakosti, pravdi i solidarnosti.

- Upravo zbog toga su Ujedinjeni narodi 20. veljače proglasili Svjetskim danom socijalne pravde, a jedan od ključnih temelja socijalne pravde je pristup društvene zaštite svakom pojedincu, posebno onim ranjivim skupinama. Stoga i Varaždinska županija treću godinu zaredom organizira ovako nešto. Prije dvije godine potpisali smo sustavnu suradnju s Caritasom, prošle godine sa Socijalnom samoposlugom, a ove godine s Crvenim križem, kao ustanovama koje skrbe o ljudima koji su u potrebi - kazao je Kišić.

Inače, redovna djelatnost Društva Crvenog križa Varaždinske županije obuhvaća koordinaciju, praćenje, unapređivanje i razvoj u provođenju i ostvarivanju višestrukih zadaća s područja socijalno-humanitarnih aktivnosti, djelatnosti Službe traženja, pripreme za djelovanje Županijskog interventnog tima u katastrofama i izvanrednim situacijama, kao i provođenje dijela zdravstvenih aktivnosti sukladno Zakonu, rad s mladeži Crvenog križa, uključivanje u provođenje tradicionalnih akcija organizacije, te ostale aktivnosti.

Svrha obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde je preuzimanje odgovornosti za ostvarenje "društva za sve", po rezoluciji koju su 2007. godine donijele članice Ujedinjenih naroda, koje su prepoznale potrebu ujedinjavanja snaga međunarodne zajednice za iskorjenjivanje siromaštva, a da bi porasla zaposlenost i dostojanstvo rada, jednake mogućnosti i pristup blagostanju i pravdi za sve muškarce i žene.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci