Postoji li javnozdravstvena ugroza u Jalkovcu, svega tri kilometara od središta Varaždina? Foto: Ilustracija

Postoji li javnozdravstvena ugroza u Jalkovcu, svega tri kilometara od središta Varaždina?

Ivica Kruhoberec | 27.4.2020. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

- Prijateljica, koja mi je došla u posjet, inzistirala je da popijemo piće u dvorištu, iako sam joj rekla da to nije pametno zbog muha. Odmahnula je rukom i rekla da ih ima svugdje, ali i sama se začudila njihovim brojem kad je vi-jela samo u svojoj čaši pet muha! Mi, jednostavno, više ne možemo van nesmetano, kao ni naši kućni ljubimci, posebno ne za toplijih dana. A o iznošenju hrane ili pića više ni ne razmišljamo jer kada to osjete muhe, nema vam spasa: one su oko vas i na vama, a puni su ih i tanjuri ili čaše, vele nam žitelji Jalkovca, naglašavajući da je to samo jedan od problema s kojima se gotovo svakodnevno susreću od kada je prošle godine u njihovom susjedstvu poduzeće Lotus 91 počelo s oporabom PET ambalaže.

Muhe, komarci, žohari...

Upravo zbog toga, više od stotinu žitelja spomenutog varaždinskog prigradskog naselja podnijelo je središnjem uredu Državnog inspektorata prijavu u kojoj traže žurno postupanje radi zaštite javnog i javnozdravstvenog interesa, odnosno javnozdravstvene ugroze zbog, kako tvrde, nezakonitog postupanja u gospodarenju otpadom poduzeća LOTUS 91 u Jalkovcu, slijedom čega traže i ukidanje dozvola za skupljanje i oporabu otpada, uglavnom PET ambalaže.

- Zbog velikih količina otpada, koje odlaže na svojim česticama, pojavljuju se u našim dvorištima i kućama puno različitih, potencijalno zaraženih muha, komaraca, žohara i drugih kukaca, kao i glodavaca, osobito štakora i miševa, koji dolaze u dvorišta pa i kuće, a time i u gotovo izravan dodir s ljudima. To je osobito izraženo za vrijeme toplijeg vremena i viših temperatura kada se sa stovarišta smeća širi nesnosan smrad te se čuje buka, dok se otpadne vode nastale u procesu obrade otpada izlijevaju u tok rijeke Plitvice te se istim putem potencijalna ugroza i zaraza prenosi u širi prostor - kaže Miroslav Matić, jedan od potpisnika prijave, koji se pita tko će htjeti živjeti u ovakvoj sredini, ako se nastavi ovako.

Zbog svega toga već su ranije neki od njih pokušali zaustaviti gospodarenje otpadom u svom naselju jer su uvjereni da tu ne može biti zakonito to što se radi s PET ambalažom, koju Lotus 91 selektira i odvozi na daljnju oporabu.

- Skupljanje i oporaba tog otpada radi se u centru Jalkovca, koje urbanistički spada pod grad Varaždin i svega je 3.000 metara od Korza. Dakle, otpadom se gospodari na za to potpuno neprimjerenoj te u okviru važeće zakonske regulative nedozvoljenoj lokaciji. Zbog toga smo ovo nezakonito i po zdravlje opasno poslovanje više puta prijavljivali državnom inspektoratu, koji je proveo nekoliko inspekcijskih nadzora te je donio određene mjere i pokrenuo prekršajne postupke. Međutim, sve to je ostalo bez ikakvog stvarnog učinka, tako da štetno i opasno postupanje ne samo da nije obustavljeno, već se u značajnoj mjeri i povećalo, tako da se danas obrađuju sve veće količine, stoji u novoj prijavi, dok u vezi prijašnjih prijavitelji vele da su nakon njih bili provedeni nadzori od kojih su neki bili „čista farsa“, što se posebice vidjelo kod nadzora buke. S obzirom na to, prijavitelji drže da poduzeće, kod lokalne uprave i posebice njihovih tijela koja izdaju dozvole za gospodarenje otpadom, uživa “povlašteni status koji mu omogućuje da s lakoćom ishodi dozvole za gospodarenje otpadom u centru naseljenog mjesta”, što se protivi, kako naglašavaju, ne samo Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, Zakonu o zaštiti okoliša, Zakonu o zdravstvenoj zaštiti te Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, već i prostornim planovima, prvenstveno GUP-u Grada Varaždina... 

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci