Postoji li javnozdravstvena ugroza u Jalkovcu, svega tri kilometara od središta Varaždina? Foto: Ilustracija

Postoji li javnozdravstvena ugroza u Jalkovcu, svega tri kilometara od središta Varaždina?

Ivica Kruhoberec | 27.4.2020. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

- Prijateljica, koja mi je došla u posjet, inzistirala je da popijemo piće u dvorištu, iako sam joj rekla da to nije pametno zbog muha. Odmahnula je rukom i rekla da ih ima svugdje, ali i sama se začudila njihovim brojem kad je vi-jela samo u svojoj čaši pet muha! Mi, jednostavno, više ne možemo van nesmetano, kao ni naši kućni ljubimci, posebno ne za toplijih dana. A o iznošenju hrane ili pića više ni ne razmišljamo jer kada to osjete muhe, nema vam spasa: one su oko vas i na vama, a puni su ih i tanjuri ili čaše, vele nam žitelji Jalkovca, naglašavajući da je to samo jedan od problema s kojima se gotovo svakodnevno susreću od kada je prošle godine u njihovom susjedstvu poduzeće Lotus 91 počelo s oporabom PET ambalaže.

Muhe, komarci, žohari...

Upravo zbog toga, više od stotinu žitelja spomenutog varaždinskog prigradskog naselja podnijelo je središnjem uredu Državnog inspektorata prijavu u kojoj traže žurno postupanje radi zaštite javnog i javnozdravstvenog interesa, odnosno javnozdravstvene ugroze zbog, kako tvrde, nezakonitog postupanja u gospodarenju otpadom poduzeća LOTUS 91 u Jalkovcu, slijedom čega traže i ukidanje dozvola za skupljanje i oporabu otpada, uglavnom PET ambalaže.

- Zbog velikih količina otpada, koje odlaže na svojim česticama, pojavljuju se u našim dvorištima i kućama puno različitih, potencijalno zaraženih muha, komaraca, žohara i drugih kukaca, kao i glodavaca, osobito štakora i miševa, koji dolaze u dvorišta pa i kuće, a time i u gotovo izravan dodir s ljudima. To je osobito izraženo za vrijeme toplijeg vremena i viših temperatura kada se sa stovarišta smeća širi nesnosan smrad te se čuje buka, dok se otpadne vode nastale u procesu obrade otpada izlijevaju u tok rijeke Plitvice te se istim putem potencijalna ugroza i zaraza prenosi u širi prostor - kaže Miroslav Matić, jedan od potpisnika prijave, koji se pita tko će htjeti živjeti u ovakvoj sredini, ako se nastavi ovako.

Zbog svega toga već su ranije neki od njih pokušali zaustaviti gospodarenje otpadom u svom naselju jer su uvjereni da tu ne može biti zakonito to što se radi s PET ambalažom, koju Lotus 91 selektira i odvozi na daljnju oporabu.

- Skupljanje i oporaba tog otpada radi se u centru Jalkovca, koje urbanistički spada pod grad Varaždin i svega je 3.000 metara od Korza. Dakle, otpadom se gospodari na za to potpuno neprimjerenoj te u okviru važeće zakonske regulative nedozvoljenoj lokaciji. Zbog toga smo ovo nezakonito i po zdravlje opasno poslovanje više puta prijavljivali državnom inspektoratu, koji je proveo nekoliko inspekcijskih nadzora te je donio određene mjere i pokrenuo prekršajne postupke. Međutim, sve to je ostalo bez ikakvog stvarnog učinka, tako da štetno i opasno postupanje ne samo da nije obustavljeno, već se u značajnoj mjeri i povećalo, tako da se danas obrađuju sve veće količine, stoji u novoj prijavi, dok u vezi prijašnjih prijavitelji vele da su nakon njih bili provedeni nadzori od kojih su neki bili „čista farsa“, što se posebice vidjelo kod nadzora buke. S obzirom na to, prijavitelji drže da poduzeće, kod lokalne uprave i posebice njihovih tijela koja izdaju dozvole za gospodarenje otpadom, uživa “povlašteni status koji mu omogućuje da s lakoćom ishodi dozvole za gospodarenje otpadom u centru naseljenog mjesta”, što se protivi, kako naglašavaju, ne samo Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, Zakonu o zaštiti okoliša, Zakonu o zdravstvenoj zaštiti te Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, već i prostornim planovima, prvenstveno GUP-u Grada Varaždina... 

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...