Portali otvorenih podataka – stvarni iskorak ili tek zadovoljavanje forme i obveze?

| 12.8.2021. u 13:58h | Objavljeno u Aktualno

Na platformi CKAN, od hrvatskih javnih uprava, svoje stranice imaju tek gradovi Rijeka, Varaždin i Zagreb, kao i Vlada Republike Hrvatske.

U cilju što bolje informiranja građana, čime se smanjuje i prostor za pogodovanja i korupciju, EU obvezuje i financijski potiče nacionalne, regionalne i lokalne uprave na javnu objavu što više podataka i dokumenata, koje stvaraju ili s kojima raspolažu. To još u nas nije zaživjelo, što najbolje pokazuje način na koji se koristi CKAN, vodeći svjetski sustav upravljanja podacima (DMS) otvorenog koda, koji je cjelovito i besplatno softversko rješenje za pojednostavljivanje objavljivanja, dijeljenja, pronalaženja i korištenja podataka, odnosno dokumentima.

CKAN koriste korisničke skupine diljem svijeta kao platformu za službene portale, među kojima su vlade Kanade i Nizozemske, kao i lokalne vlasti u SAD -u, Velikoj Britaniji, Argentini, Finskoj... Na platformi CKAN, od hrvatskih javnih uprava, svoje stranice imaju tek gradovi Rijeka, Varaždin i Zagreb, kao i Vlada Republike Hrvatske. Zapravo,  ima ured predsjednika vlade, koji je od 2017 objavio osam (polu)godišnjih rasporedima sjednica Vlade RH. I ništa više, kao što se vidi na poveznici.

Nasuprot tome, Rijeka ima čak 165 skupova podataka, kao što se vidi na poveznici. No, dominiraju razni popisi, kao što je popis svih autobusnih stanica s geolokacijom te popis slobodnih poslovnih prostora i prostora u zakupu, a ima i raspored sredstava za financiranje političkih stranaka te registar ugovora o javnoj nabavi.

Grad Zagreb na svom je Portalu otvorenih podataka objavio zadnjih četiri godine 73 skupina podataka. To su, međutim, popisi besplatnih wi-fi točaka, reciklažnih dvorišta, pučkih kuhinji, ljekarni, škola pa i grafita! S obzirom na vrstu objavljenih podataka,  ne treba čuditi što se sve radilo u Gradu Zagrebu, ali i to što aktualna vlast najavljuje bitne promjene u smislu da bi se ubuduće trebali objavljivati svi dokumenti, i to automatski.

Grad Varaždin je od 2019. godine objavio pet skupina podataka, i to proračune za 2020. i 2021. godinu, Prirast stanovništva u periodu 2009. - 2019. kao i usluge promidžbe i informiranja uz izvršenje proračuna 2019. te intelektualne i osobne usluge uz izvršenje Proračuna 2019.  

U vezi s (ne)korištenjem  CKAN-a, odnosno javne objave dokumenta,  oglasio se i bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

-Kad smo mi to uveli u Varaždinu, i to posve besplatno, jer je 4 FREE sve napravio Zlatan Avar, pljuvalo nas i ismijavalo. Sad to ažurira Zagreb, isti sustav ima i Vlada RH i tisuće gradova u EU. A sigurno nismo skrivali koliko novaca dajemo okolo deponijama, čime je de facto povećana cijena otpada, napisao je na FB-u Čehok, vjerojatno misleći na istupe opozicije i napise dijela medija u vezi (ne)dostupnosti dokumenta i posebice računa, poput  Varaždinskih vijesti koje su ustvrdile da „Varaždin može i mora bolje“, što je tadašnji dogradonačelnik oštro osudio.