Porezna uprava oglasila se oko razlike u cijenama hrane u Hrvatskoj i Sloveniji Foto: pixabay/ilustracija

Porezna uprava oglasila se oko razlike u cijenama hrane u Hrvatskoj i Sloveniji

vv | 8.1.2023. u 11:40h | Objavljeno u Aktualno

Porezna uprava uputila je priopćenje za medije u kojem reagira na izjave ekonomskog analitičara Damira Novotnyja te navodi da je PDV na širok spektar osnovnih prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj 5 posto, dok je u Sloveniji gotovo dvostruko viši, i to 9,5 posto.

Što kaže Porezna?

- Radi istinitog i potpunog informiranja javnosti povodom netočnih tvrdnji gospodina dr.sc. Damira Novotnya izrečenih u emisiji RTL Danas od 7. siječnja 2023. u kojoj kaže kako "Slovenija ima niže porezno opterećenje većine proizvoda dnevne potrošnje i osnovna stopa PDV-a je niža nego u Hrvatskoj, a posebno su niže stope PDV-a koje se odnose na prehrambene proizvode koje su 9,5 posto, dakle značajno niže nego u Hrvatskoj", skrećemo pažnju kako je u Republici Hrvatskoj na prilično širok spektar osnovnih prehrambenih proizvoda stopa PDV-a snižena na 5% dok je u Republici Sloveniji stopa PDV-a na te proizvode gotovo dvostruko viša i iznosi 9,5%.

U Republici Hrvatskoj PDV se obračunava i plaća po sniženoj stopi od 5% na isporuke sljedećih dobara:

 *   sve vrste kruha,

*   sve vrste mlijeka (kravlje, ovčje, kozje) koje se stavlja u promet pod istim nazivom u tekućem stanju, svježe, pasterizirano, homogenizirano, kondenzirano (osim kiselog mlijeka, jogurta, kefira, čokoladnog mlijeka i drugih mliječnih proizvoda), nadomjestke za majčino mlijeko,

 *   dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu,
 *   jestiva ulja i masti, biljnog i životinjskog podrijetla, maslac i margarin,
 *   isporuku živih životinja: goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, domaće peradi, kunića i zečeva,
 *   isporuku svježeg ili rashlađenog mesa i jestivih klaoničkih proizvoda od: goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, domaće peradi, kunića i zečeva,
 *   isporuku svježih ili rashlađenih kobasica i sličnih proizvoda od mesa, mesnih klaoničkih proizvoda ili krvi,
 *   isporuku žive ribe,
 *   isporuku svježe ili rashlađene ribe, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka,
 *   isporuku svježih ili rashlađenih rakova
 *   isporuku svježeg ili rashlađenog povrća, korijena i gomolja, uključujući mahunasto suho povrće,
 *   isporuku svježeg i suhog voća i orašastih plodova,
 *   isporuku svježih jaja peradi, u ljusci,

 *   proizvode koji se pretežito koriste kao hrana za životinje, osim hrane za kućne ljubimce.

Unatoč tome, iako je u Republici Sloveniji stopa PDV-a na primjerice jaja gotovo dvostruko viša nego u Republici Hrvatskoj, u prilogu je istaknuto kako je cijena jaja u Hrvatskoj viša nego u Sloveniji. Naime, na cijene proizvoda u maloprodaji utječe niz čimbenika, a porez je samo jedan od njih - navode iz Porezne uprave.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci