Položeni vijenci na varaždinskom groblju: "Antifašizam je utkan u temelje naše države" Foto: Grad Varaždin

Položeni vijenci na varaždinskom groblju: "Antifašizam je utkan u temelje naše države"

vv | 21.6.2022. u 11:13h | Objavljeno u Aktualno

Uoči Dana antifašističke borbe, na varaždinskom groblju kod spomen kosturnice danas su položeni vijenci i upaljene svijeće.

U spomen preminulim antifašistima u ime Grada Varaždina vijenac su položili gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, zajedno sa zamjenicom župana Silvijom Zagorec i zastupnicom u Hrvatskom saboru Nadicom Dreven Budinski. Polaganju vijenaca priključili su se i Slobodan Mikac, generalni konzul Republike Hrvatske u Švicarskoj, predstavnici PU varaždinske te članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca i  antifašista.

vijenci_antifa_2022_5.JPG

Vijenci su položeni uz počast pripadnika Varaždinske građanske garde i Husarske garde, a uz intonaciju Mirozova, na minutu dostojanstvene šutnje u čast preminulim antifašistima prisutne je pozvao gradonačelnik Neven Bosilj.

vijenci_antifa_2022.JPG

- Antifašizam je ne samo utkan u temelje naše države zbog čega se nalazi u Ustavu, nego je u stvarnosti stavio Hrvatsku na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu. Zato moramo odavati počast svim antifašistima. Nedavno je bila obilježena godišnjica bitke na Sutjesci gdje je izginulo tisuće naši Dalmatinaca. To je samo jedan primjer zbog kojeg se trebamo sjećati tih ljudi i odavati im počast - rekao je Bosilj.

"Hrabro se borili protiv zločinačke ideologije, nacizma i fašizma"

Zamjenica župana istaknula je kako se danas odaje počast sudionicima antifašističke borbe koji su se hrabro borili protiv zločinačke ideologije, nacizma i fašizma.

- Važno je istaknuti kako je u Hrvatskoj osnovan prvi Sisački partizanski odred i to govori o tome da je naš narod uvelikoj većini tada shvatio da tolerancija, mir i sloboda nemaju alternativu, a na svima nama je da to nasljeđe prenesemo na mlađe generacije - kazala je Silvija Zagorec.

Također, pozitivne vrijednosti antifašizma utkane su u same temelje naše države - rekla je zamjenica župana.

vijenci_antifa_2022_1.JPG

Marijan Ciglar iz Zajednice udruga antifašista i antifašističkih boraca Varaždinske županije je rekao kako su sve europske države zasnovane na antifašizmu.

- Moram ovom prigodom istaknuti reći kako sam pomalo razočaran s nekim stvarima koje se događaju. Za vrijeme 90-tih godina nama je tri tisuće spomenika srušeno ili obespravljeno. U Varaždinu, na sreću, nismo imali takvu situaciju i to je za pohvaliti. Dobro čini dobro i to smo mi antifašisti radili- rekao je Ciglar.

vijenci_antifa_2022_2.JPG

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. godine kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred - prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.