Polja stoje neobrađena, a godišnje uvozimo 1.376 tone cvijeća Foto: VV arhiva / ilustracija

Polja stoje neobrađena, a godišnje uvozimo 1.376 tone cvijeća

VV/24.sata.hr | 31.10.2016. u 15:12h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska gospodarska komora (HKG) je objavila prilično poraznu statistiku za listopad prošle godine koja pokazuje da se uoči blagdana Svih svetih pojačava uvoz cvijeća, piše 24sata.hr.

Iz HGK napominju da godišnje Hrvatska uveze čak 1.376 tone cvijeća vrijednog 7,44 milijuna eura, a izveze tek 152 tone vrijedne gotovo milijun eura. Iako statistike za ovogodišnji listopad još nisu poznate, HGK napominje da trend uvoza raste. Prošle godine smo samo u listopadu uvezli 128 tona cvijeća, čak pet tona više nego isti mjesec godinu dana ranije. Vrijednost uvoza lanjskog listopada je bila pet milijuna kuna.

Najviše uvozimo iz Nizozemske, a lani je u listopadu od rezanog cvijeća najviše uvezeno krizantema i ruža, po 35 tona za svaku vrstu.

Nešto bolje Hrvatska stoji sa svijećama čiji izvoz raste, ali i dalje je upola manji od uvoza. Lani smo uvezli svijeća u vrijednosti 4,67 milijuna eura, najviše iz Njemačke, a zatim iz Poljske. Izvezli smo svijeće u vrijednosti većoj od dva miijuna eura, najviše u Sloveniju, stoji u objavi HGK.