Zaplijenjena oprema za uzgoj marihuane završila u školama, među njima i jedna škola iz Čakovca Foto: Ilustracija/MUP

Zaplijenjena oprema za uzgoj marihuane završila u školama, među njima i jedna škola iz Čakovca

VV | 18.2.2023. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno

Policijski službenici donirali su opremu u znanstveno-edukacijske svrhe Agronomskom fakultetu u Zagrebu te srednjim školama u Čakovcu i Križevcima. Radi se o raznim predmetima koji su bili dio improviziranih laboratorija za proizvodnju droge, a koje je policija oduzela tijekom više kriminalističkih istraživanja u posljednjih nekoliko godina. Točnije, radi se o funkcionalnoj opremi koja je korištena u nezakonite svrhe za uzgoj biljaka indijske konoplje, a korisna je za škole s poljoprivrednim smjerom u svrhu edukacije te Agronomski fakultet u svrhu znanstvenog razvoja. Oprema je donirana sukladno Rješenjima Općinskog kaznenog suda u Zagrebu i Općinskog suda u Novom Zagrebu, izvijestili su iz MUP-a. Naime, nadležni sud naložio je uništavanje spomenute opreme, no Ministarstvo unutarnjih poslova pronašlo je društveno korisniji način njene upotrebe.

cakovec_7.jpg

- Zajedno s tri zainteresirane obrazovne ustanove, probrali smo opremu koja bi njima bila svrsishodna za njihove programe i projekte koje imaju. Predložili smo sudu da se oprema ne uništi, već donira u te svrhe. Sretni smo što je sud prihvatio našu sugestiju i promijenio prvobitne presude - rekao je Mario Maček iz PNUSKOK-a.

Voditelj Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb Alen Barta istaknuo je kako se radi o opremi vrijednosti između 100.000 do 150.000 eura.

 - Veselimo se da smo, kao Ministarstvo unutarnjih poslova, doprinijeli edukaciji naše djece, učenika i studenata - poručuju iz MUP-a.

Gospodarska_skola_Cakovec_4.JPG

 Opremu je u Gospodarskoj školi u Čakovcu primio prof. Zvonimir Siladi koji je istaknuo važnost korištenja ilegalne opreme u edukativne svrhe, umjesto njenog uništavanja:

- U kontaktu s predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova dogovorili smo se da bi se ta vrijedna oprema mogla staviti u funkciju u našoj obrazovnoj ustanovi. Njihovim zahtjevom prema sudu određeno je da će se ista oprema donirati našoj školi te vjerujem da ćemo je korisno upotrijebiti za izvođenje praktične nastave i vježbu učenika poljoprivredne struke – agrotehničara, poljoprivrednih gospodarstvenika, vrtlara i cvjećara. Zahvaljujemo što se i na ovaj način pomaže funkcioniranju naše ustanove i opremanju ne baš tako jeftinom opremom - istaknuo je Siladi.