Policija kontrolira propusnice, objavljeni i kontakti svih županijskih stožera civilne zaštite Foto: ilustracija

Policija kontrolira propusnice, objavljeni i kontakti svih županijskih stožera civilne zaštite

I.D./Varaždinske vijesti | 24.3.2020. u 11:45h | Objavljeno u Aktualno

U ponoć je na snagu stupila Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, stoga su se danas oglasili i iz Policijske uprave varaždinske, pozivajući građane na odgovornost.

- Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su danas, 24. ožujka, započeli s nadzorom provedbe Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, koju je donio Stožer civilne zaštite RH s ciljem smanjenja mogućnosti širenja zaraze koronavirusom. Stoga još jednom apeliramo na građane da se striktno i dosljedno pridržavaju svih dosad naloženim mjera Stožera - ističu iz policije.

- Kako bi se spriječilo širenje zaraze, dnevne migracije moraju se svesti na najmanju moguću mjeru, a to znači dosljedno pridržavanje svih mjera iz Odluke. Uspješnost ovih mjera isključivo ovisi o odgovornosti i dosljednosti samih građanima u poštivanju svih zabrana i restrikcija. Napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka moguće je samo i isključivo uz valjanu propusnicu izdanu sukladno Odluci. Propusnica mora biti ovjerena i potpisana od strane odgovorne osobe u pravnoj osobi, izabranog liječnika obiteljske medicine ili nadležnog (gradskog ili općinskog) stožera civilne zaštite - napominje policija.

Objavili su i kontakte svih stožera civilne zaštite u Varaždinskoj županiji - pogledajte OVDJE na poveznici.

- Molimo građane da za sve nedoumice te upite o izdavanju propusnica kontaktiraju stožere putem telefona ili slanjem upita na naznačene adrese e-pošte, a ne dolaskom u prostorije općina ili gradova - naglasili su.

Policijski službenici će na prilaznim pravcima gradovima i drugim naseljima, putem kontrolnih punktova nadzirati provođenje Odluke zbog čega postoji mogućnost stvaranja gužvi. Molimo za strpljenje svih sudionika u prometu, a prednost prolaza imat će vozila hitnih službi.

- Građani svakako trebaju s budnom pažnjom pratiti upute i zapovijedi policijskih službenika na terenu, a prilikom kontrole pripremiti propusnice i osobne dokumente, koje će potom predočiti policijskim službenicima - dodali su iz policije.

- Poštujmo svi zajedno Odluke Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske jer one se donose od strane stručnih ljudi koji su odgovorni i za nas. Budimo svi zajedno odgovorni! - poziva PU varaždinska.

Što će biti s onima koji se ne pridržavaju uputa, pojasnila je pak PU zagrebačka.

- Osobama za koje se utvrdi da ne posjeduju valjane propusnice i ne ispunjavaju pretpostavke za napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka izdati će se upozorenje i naredba da postupe po odredbama Odluke te će se poduzimati ostale Zakonom raspoložive mjere u suradnji s nadležnom Službom za inspekciju civilne zaštite u Ravnateljstvu civilne zaštite. Osim toga, osobe će se provjeravati i u evidencijama s ciljem provjere da li im je eventualno izrečena mjera samoizolacije i da li se striktno provode mjere socijalnog distanciranja. U slučaju kršenja mjera samoizolacije obavijestiti će nadležno tijelo Državnog inspektorata. Ujedno, osobama koje se vraćaju u svoje mjesto prebivališta ili stalnog boravka omogućiti će se njihov povratak - navode iz PU zagrebačke.