Polaznicima Akademije za poduzetništvo u unapređivanju poslovanja pomoći će i mentori Foto: Krešimir Đurić

Polaznicima Akademije za poduzetništvo u unapređivanju poslovanja pomoći će i mentori

Varaždinske vijesti | 7.9.2019. u 19:09h | Objavljeno u Aktualno

U sklopu Akademije za poduzetništvo Pučkog otvorenog učilišta Varaždin, danas je u Park Boutique hotelu Varaždin održana "Unconference 2", konferencija kojom je najavljen početak 2. generacije polaznika/ca Osnovnog (Basic) programa Akademije za poduzetništvo.

Program u trajanju od 156 nastavnih sati kroz 11 modula polazit će 17 osoba koje je odabrala stručna komisija, a kandidati su se prijavili putem Javnog poziva koji je POU Varaždin objavio početkom srpnja. Osnovni program Akademije za poduzetništvo besplatan je za kandidate s područja grada Varaždina, a njihovo obrazovanje sufinancira Grad Varaždin kroz dotacije Učilištu za programe javnih potreba.

Nakon što je ravnateljica POU Varaždin Lana Velimirović Vukalović predstavila novi kurikulum Osnovnog programa, održana je i panel rasprava u kojoj su sudjelovali direktorica marketinga i korporativnih komunikacija Ericssona Nikole Tesle Snježana Bahtijari, glavna urednica časopisa "Zaposlena" Ana Gruden i vlasnik obrta PRO PLUS marketing Lovro Metlikovec, inače polaznik bivše generacije Akademije i sadašnji predavač.

akademija_za_poduzetnistvo_pou_varazdin_02.JPG

Fokus panela bio je na mentoriranju i važnosti povratne informacije u poslovanju, o čemu je govorila Ana Gruden, glavna urednica časopisa "Zaposlena".

- Mi smo u suradnji s Večernjim listom provodili projekt "Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama". Izabrali smo 15 mentorica, poslovno afirmiranih žena, te smo pozvali mlade žene koje misle da trebaju mentoricu da se jave na natječaj. Izabrali smo 15 mladih žena koje smo spojili u mentorske parove s mentoricama. Svi pričaju o networkingu, da se moramo umrežavati, osobito u ženskom poduzetništvu. To je sada dosta popularno, no riječ je o horizontalnom networkingu, primjerice povezivanje među direktoricama. Međutim, mlada žena koja je na početku karijere teško će doći do predsjednice uprave, i upravo je tu važno vertikalno umrežavanje - pojasnila je Gruden.

- U našem projektu "Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama" javile su nam se i žene koje nisu tek počele, već one koje su već započele karijeru, ali su naišle na neke prepreke i trebala im je pomoć da te prepreke savladaju. Taj je program trajao šest mjeseci, a u njemu je, kao polaznica, sudjelovala upravo i ravnateljica varaždinskog Pučkog otvorenog učilišta, koju često ističem kao primjer. Sa svojom je mentoricom radila na vještinima za koje je mislila da ih treba dodatno razviti i to su odlično odradile te smatram da bi u sljedećem ciklusu i ona mogla jedna od mentorica - napomenula je Gruden.

Ravnateljica POU Varaždin Lana Velimirović Vukalović naglasila je da će pet najboljih polaznika Akademije dobiti mentore.

- Tako ćemo ih i potaknuti da budu što aktivniji i interaktivniji, da iskoriste sve što mogu kroz program Akademije, a naši predavači će odlučiti kojih pet polaznika će dobiti mentore koji će im kroz deset dodatnih sati pomoći da unaprijede svoje poslovanje. Ovdje je riječ uglavnom o poduzetnicima-početnicima, njih 17. Prijavilo ih se 23, no nismo nažalost mogli sve prihvatiti, moramo voditi računa i o kvaliteti predavanja i konzistenciji grupe. Izuzetno mi je drago što ima jako puno mladih ljudi koji pokreću svoje poslovanje - rekla je Velimirović Vukalović i dodala kako smatra da su, nakon prve godine Akademije koja je zapravo bila pilot-projekt, 23 prijave nakon samo godine dana velik napredak.

akademija_za_poduzetnistvo_pou_varazdin_01.JPG

- Projekt sufinancira Grad Varaždin i besplatan je za sve polaznike, pa se može reći da je riječ o društveno odgovornom projektu Grada. POU Varaždin je inicijator projekta i mi ćemo se truditi svake godine, uz daljnju podršku Grada, unijeti nešto novo i još inovativnije. Bitno je da je Varaždin dobio nešto ovakvo, iako fantastične stvari radi i Tehnološki park, čiji direktor je također jedan od predavača, pa možemo reći da je ovo dobra suradnja - dodala je.

Osvrnula se i na rezultate prethodne Akademije.

- Prošle godine Akademiju je završilo 13 polaznika i izuzetno sam zadovoljna. U Akademiji smo mogli ispraviti neke njihove pogreške, kako ne bi došli do faze "pucanja" i da ne moraju raskinuti svoje poduzetništvo, kao i da ne griješe u financijskom poslovanju i slično - napomenula je ravnateljica Učilišta.

Konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik Ivan Čehok.

- S obzirom da je POU Varaždin gradska ustanova koju mi financiramo, Grad pomaže i održavanje ovakvih Akademija. Cjeloživotno obrazovanje je danas zahtjev i uvjet mogućnosti opstanka jedne razvijene, moderne zajednice i zato nam je drago da se ovakvi projekti provode već drugu godinu u našem gradu. Koristi od toga ima i zajednica i polaznici, ali i poduzetništvo u cjelini, i Grad Varaždin će i dalje financijski i institucijski podupirati ovakve projekte - rekao je Čehok.

akademija_za_poduzetnistvo_pou_varazdin_04.JPG

akademija_za_poduzetnistvo_pou_varazdin_03.JPG

akademija_za_poduzetnistvo_pou_varazdin_05.JPG

akademija_za_poduzetnistvo_pou_varazdin_06.JPG

akademija_za_poduzetnistvo_pou_varazdin_07.JPG

akademija_za_poduzetnistvo_pou_varazdin_08.JPG

akademija_za_poduzetnistvo_pou_varazdin_09.JPG

akademija_za_poduzetnistvo_pou_varazdin_10.JPG

akademija_za_poduzetnistvo_pou_varazdin_11.JPG

akademija_za_poduzetnistvo_pou_varazdin_12.JPG

akademija_za_poduzetnistvo_pou_varazdin_13.JPG