Polaznici Ratne škole "Ban Josip Jelačić" posjetili Županijsku palaču u Varaždinu Foto: Varaždinska županija

Polaznici Ratne škole "Ban Josip Jelačić" posjetili Županijsku palaču u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 20.11.2018. u 21:04h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Danas su Varaždinsku županiju u sklopu studijskog putovanja posjetili polaznici XXI. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić" te su tom prigodom posjetili i Županijsku palaču gdje ih je primio župan Radimir Čačić.

Ovaj naraštaj polaznika Ratne škole broji 13 polaznika, od čega je devet polaznika iz Oružanih snaga Republike Hrvatske, po dvoje iz Bosne i Hercegovine, jedan iz Makedonije te jedan polaznik iz Crne Gore. Polaznike Ratne škole je predvodio brigadir Jasenko Krovinović, a s polaznicima je u pratnji bio i načelnik Katedre taktike iz Dekanata HVU-a brigadir Marijan Kretić.

201118_prijem_ratna_skola_1.JPG

Župan Čačić izrazio je zadovoljstvo ovom posjetom te je gostima prezentirao bogatu povijest Varaždinske županije, ali im i ispričao tijek Varaždinskih dana rata u kojima je i sam sudjelovao.

- Drago mi je da imam prilike ugostiti polaznike Ratne škole i upoznati ih s našom poviješću koja je iznimno bogata. Najstarija smo županija i u ovoj Županijskoj palači koja je izgrađena još daleke 1772. godine imamo što za pokazati. Od velebne Skupštinske dvorane, do portreta nekadašnjih župana, a polaznicima škole ispričao sam i o slavnim husarima koji svoj rad i aktivnosti temelje na vojnoj povijesti i tradiciji našega kraja - rekao je Čačić te se osvrnuo na Varaždinske dane rata o kojima su polaznici slušali s velikim zanimanjem te svome domaćinu postavljali pitanja.

201118_prijem_ratna_skola_4.JPG

Koliko je oružja osvojeno, na koji način se predao general Trifunović, kako su tekli pregovori o predaji... bila su neka od pitanja upućena županu Čačiću koji je u to vrijeme bio i član kriznog stožera.

- Pobjeda u Varaždinu je potpuno nemjerljiva s bilo čime u Domovinskom ratu. U ovom gradu mi i samo mi smo donijeli odluku na Kriznom štabu da napadnemo i osiguramo da se još ne dogodi tisuću žrtava u Domovinskom ratu. Ovdje je nama od strane JNA predan veliki dio naoružanja kojim se kasnije branila cijela Hrvatska, a branitelji iz naše županije dokazali su se na svim bojištima diljem Hrvatske – istaknuo je Čačić kojemu su polaznici poklonili prigodnu knjigu, dok je on njima darovao Husara, a zatim im pokazao Županijsku palaču.

201118_prijem_ratna_skola_2.JPG

Inače, ratna škola "Ban Josip Jelačić" ustrojena je odlukom predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika OSRH dr. Franje Tuđmana 25. lipnja 1998. kao najviša razina vojno-civilne izobrazbe u Hrvatskom vojnom učilištu. U osnivačkim aktima zabilježeno je da je misija Ratne škole "izobrazba viših časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske radi stjecanja vojnih i drugih znanja za obnašanje najviših zapovjednih i stožernih dužnosti".

Danas je Ratna škola „Ban Josip Jelačić” stožerno mjesto razmjene najviših vojnih i civilnih znanja, iskustava i vještina, ne samo iz Oružanih snaga Republike Hrvatske, nego i šire. Poseban naglasak u Ratnoj školi se daje na razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju, jer za razvoj društva, pa tako i OS, bitno je na čelu imati lidera koji će se okružiti ljudima koji su izvrsni u svom području.

201118_prijem_ratna_skola_3.JPG

201118_prijem_ratna_skola_5.JPG