Podvožnjak Supilova - Wissertova koštat će oko 12 mil. eura; očekuju se i državna sredstva

MGA | 9.6.2023. u 13:35h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković na današnjoj su konferenciji za medije istaknuli najvažnije projekte koje su ostvarili u prve dvije godine svoga mandata ali govorili i o projektima koji su u pripremi. 

Među glavnima je projekt podvožnjaka Supilova - Wissertova ulica kojim bi se riješio problem Kućanske rampe tj. riješilo pitanje prometne povezanosti naselja Vilka Novaka s ostatkom grada. Planirani podvožnjak dosad je dobio pravomoćnu lokacijsku dozvolu te slijedi raspisivanje natječaja za glavni projekt. Gradonačelnik ističe da je po pitanju tog projekta sve usuglašeno s Hrvatskim cestama i Hrvatskim željeznicama tj. da je podvožnjak usuglašen s projektom proširenja istočne varaždinske obilaznice koji uključuje novi nadvožnjak i dvije nove trake. 

- Zahvaljujem se g. Leveriću iz Hrvatskih cesta s kojim imamo redovite sastanke. Uskoro ide natječaj za glavni projekt i do kraja godine nadam se da ćemo imati građevinsku dozvolu, nakon toga ide natječaj za izvođača. Sve smo iskoordinirali s Hrvatskim cestama. Kad se sve izgradi, ulicom Vilka Novaka se više neće ići prema Kućanu. Produžetak Wissertove će završiti na rotoru i to će biti još jedan ulaz u grad, a Kućanska rampa će izgubiti svoju sadašnju ulogu. U tom dijelu grada planiramo i novi dječji vrtić. Naš projekt ne zadire u niti jednu privatnu parcelu dok je raniji projekt zadirao u njih 15-ak. Potrebna nam je jedino suglasnost HŽ-a, koju imamo - ističe gradonačelnik. Također napominje da će trebati riješiti pitanje financiranja tog projekta, za što zasad imaju načelno obećanje od strane ministra prometa. 

- Imamo obećanje da će nakon ishođenja građevinske dozvole država to financirati jer je to veliki zahvat. Prema procjenama, zahvat istočne obilaznice koštat će oko 18 mil. eura, a podvožnjak oko 12 mil. eura - kaže Bosilj koji je nabrojao i druge projekte na kojima se radi poput projekta rotora na križanju Koprivničke i Međimurske ulice.

- Dobili smo uporabnu dozvolu za Sortirnicu i Reciklažno dvorište 2. Uskoro ide natječaj za upravitelja Sortirnice. Počela je ugradnja polupodzemnih spremnika na Banfici i do kraja godine trebali bi biti na još stotinu lokacija u gradu. Tu je i uređenje središta grada kao glavnog turističkog resursa i aduta grada. Riješili smo Habdelićev trg i 21 pročelje. U kazalištu je obnovljena scena Rogoz i uskoro ide obnova scene Petar Veček u prostoru bivše Gradske knjižnice u HNK. S Gradske vijećnice se prije Špancirfesta uklanja skela i ostaje samo obnova tornja za jesen. Dobili smo kroz EU fond oko milijun eura za obnovu Staroga grada, za sljedeću godinu.

U sklopu ITU mehanizma riješit ćemo prvi predinkubacijski centar u produžetku obnovljene Vile Oršić, također će se riješiti i Varaždinska kuća, projekt na koji se čeka već 16 godina. Kino Dom postaje Centar kreativnih industrija i radimo na uređenju unutrašnjosti sinagoge. Ali ne radi se samo u centru, do sljedeće godine nadam se da će biti otvoren novi vrtić u Hrašćici.

Završili smo POS stanove te se radi na nastavku POS izgradnje te izgradnji stanova za najam, na lokaciji iza Konzuma prema Crkvi Dobrog Pastira. Također se radi na novom modelu obnove ulica. Prije je to bio kaos i to više tako neće ići, da jedni kopaju, drugi režu asfalt... - nabrojao je Bosilj, dok je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković govorio o projektima vezano za društvene djelatnosti. Najavio je i da će prije ljetne stanke biti održana još jedna sjednica Gradskog vijeća, krajem lipnja ili početkom srpnja, i zatim tek na jesen. 

- Napravili smo dosad puno stvari vezano za obrazovanje; od produženog boravka do cijena vrtića te uvođenja zdrave prehrane u vrtiće i škole. Smanjili smo cijenu parkinga i ponovno uveli tri zone. Na jesen će se zaposliti i dva kineziologa za Dječji vrtić Varaždin. 

Ključno je spomenuti stanove za najam za mlade, ali nećemo stati samo na tome. U Istarskoj ulici grad ima zemljište od 12.000 kvadrata gdje bismo pripremili infrastrukturu i zatim prodavali parcele za gradnju kuća. Napravili bismo procjenu komercijalne vrijednosti zemljišta i zatim dali značajan popust zainteresiranim građanima, s tim da bi se gledalo na stručnu spremu, deficitarna zanimanja i druge kriterije. Druga lokacija je u Sajmišnoj, gdje također razmišljamo o individualnoj stambenoj izgradnji. Dosad smo se morali baviti duhovima prošlosti, ali radimo i na strategiji razvoja i budućnosti grada, a za to nam trebaju dobri vrtići i dobre škole - ističe Marković.