Poduzeće u kneginečkoj Poduzetničkoj zoni svjetski lider u proizvodnji samoposlužnih strojeva za prženje krumpirića

| 28.6.2021. u 16:20h | Objavljeno u Aktualno

Iako ih trenutno više kupuju Mađari, njihovi su glavni kupci Nijemci i Talijani, a prodaju se od SAD-a do Dubaija pa i u Maleziji, zahvaljujući čemu drže 80 posto svjetskog tržišta.

Riječ je o strojevima za automatsku pripremu hrane, točnije samposlužnim strojevima za prženje krumpirića, koje proizvodi Integra system, poduzeće smješteno u kneginečkoj Poduzetničkoj zoni. Ovi inovativni proizvodi za pripremu i naplatu pomfrita vrlo su brzo osvojili svijet, i to prvenstveno zahvaljujući vlastitoj, patentiranoj metodi pečenja i tehnologiji mikroprocesorskog upravljanja.

Patent u SAD-u

-Strojevi za automatsko prženje krumpira postojali su i ranije, još od 1980., ali tehnika nije bila dobra pa su radili loše, odnosno sporo i nepouzdano. Postojala je i konkurencija u Rusiji te Kini, ali s drugačijim tehnologijama pripreme, zbog čega je okus pomfrita lošiji, a stanje tehnike značajno jednostavnije. Jednostavna analiza razmišljanja o prženju krumpira dovela je do zaključka da automatizacija pečenja i upravljanja u pečenju može biti procesorski uređena kroz metodu dvostrukog pečenja, kao rješenja za najbolju pripremu prženih krumpirića, govori nam Rajko Ivošević, direktor i osnivač Integra systema, objašnjavajući odakle mu zamisao da se počne baviti proizvodnjom ovih, specifičnih strojeva.

Proizvod je, kako posebno naglašava, tijekom 2018. godine patentiran u SAD-u.

-Temelji se na dosta složenom strojnom rješenju, koje omogućava sustav dvostrukog pečenja u zavisnosti o gužvi i interakciji korisnika. Time se stroj uči i podešava za napade korisnika te predviđa modove korištenja, a time i vremena pečenja i čuvanja sirovine za sekundarno pečenje, objašnjava Ivošević.

Razvoj ovako složenog stroja, koji je postao svjetski lider u svom segmentu, pokrenuli su od nule, i to ne tako davne 2013. godine.

-Tijekom nekoliko godina razvoja došli smo do stroja koji najbrže samostalno peče i prodaje pomfrit na svijetu, kako pokazuju analize “vending” operatora i novinara, odnosno iskustva sa sajmova. Smrznuti krumpir pečemo i isporučujemo kupcu u roku od 25 sekundi, kroz turbo modu rada, odnosno 35 sekundi kroz normalni mod. Naše strojeve imamo u 12 zemalja svijeta, a najveća prodaja krumpira pomoću njih ostvaruje se u tvornici Jabil u Maleziji, naglašava Ivošević.

Kako su stigli do ovog uspjeha i kakvi su im daljnji planovi, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...