Podbacila proizvodnja meda: Općina Breznički Hum pčelarima nadoknadila gubitak Foto: Općina Breznički Hum

Podbacila proizvodnja meda: Općina Breznički Hum pčelarima nadoknadila gubitak

Varaždinske vijesti | 4.2.2021. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

Pčelarska udruga Medarica iz Novog Marofa dobila je neophodnu pomoć za nastavak uobičajene godišnje proizvodnje, s obzirom na podbačaj prinosa pčelinjeg meda zbog loših vremenskih uvjeta.

Riječ je o podbačaju godišnje proizvodnje od gotovo 50%, ili pčelarskim rječnikom objašnjeno - medonosne biljke nisu medile zbog loših vremenskih uvjeta, a pčele same nisu mogle pridonijeti poboljšanju situacije. Pčelari su u tom slučaju prisiljeni sami osigurati prihranu, no zbog njihove financijske situacije uzrokovane manjim prinosima sveukupne godišnje prodaje meda, uskočila je Općina Breznički Hum reagiravši na njihov zahtjev te im dala financijsku potporu kojom je kupljeno 1.100 kg šećera.

- Ovo je nama velika pomoć u situaciji u kojoj smo se našli, s obzirom na to da pčelari vlastitim financiranjem ne mogu osigurati potrebne lijekove niti prihranu. Zahvalni smo stoga na pomoći koju nam je i ove godine osigurala Općina Breznički Hum, a sve zahvaljujući dobroj zajedničkoj suradnji koja traje dugi niz godina – kazao je Vjekoslav Andrašek, koordinator u udruzi Medarica za općine Breznički Hum, Breznica i Visoko te član predsjedništva Udruge Medarica Mađarevo – Novi Marof.

Zahvalio je i općinskom načelniku Zoranu Hegediću, za kojeg je kazao kako "uvijek iznađe konkretno rješenje kada je pčelarima potrebna pomoć".

opcina_breznicki_hum_pcelari_2-2-2021_1.jpeg

opcina_breznicki_hum_pcelari_2-2-2021_2.jpeg

opcina_breznicki_hum_pcelari_2-2-2021_3.jpeg

opcina_breznicki_hum_pcelari_2-2-2021_4.jpeg