Počela prodaja gradskog zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje Foto: Krešimir Đurić

Počela prodaja gradskog zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje

M.P./Varaždinske vijesti | 5.10.2016. u 12:37h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je ovih dana raspisan natječaj za prodaju gradskog zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš danas je sa suradnicima obišao područje zone. Ona obuhvaća ukupno 247 katastarskih čestica uz istočnu obilaznicu na izlazu iz grada prema Zagrebu. Od ukupno 157,7 ha zemljišta, u vlasništvu Grada Varaždina nalazi se 65 posto površine.

- Naglasak je na zemljištu koje je bilo opterećeno ugovorom s Biotehnološkim parkom, no ono je oslobođeno lanjskom odlukom Gradskog vijeća čime je zapravo 67 ha stavljeno u funkciju. Početna cijena prodaje iznosi 120,55 kuna i već ima zainteresiranih kupaca - kazao je Habuš izrazivši nadu da će se uskoro početi popunjavati najveća gradska zona.

Aktivacijom zone, ali i mjerama koje su donijete s ciljem poticanja greenfield i brownfield investicija Grad, ističe, želi stvoriti uvjete za otvaranje tržišta rada.

- Želimo da se poslodavci koji generiraju plaće, a koje su nažalost među najnižima u Hrvatskoj, bore za radnika. Odnosno, da poboljšavaju uvjete rada i dižu plaće - naveo je gradonačelnik.

Čestice će se inače moći spajati i okrupnjavati, a do kraja godine trebala bi biti i izgrađena servisna cesta koja bi spojila Cehovsku ul. s cestom koja vodi prema tvornici za MBO-a. Njena je vrijednost 5,7 milijuna kuna.

- Grad sada ima što za ponuditi investitorima - poručio je Habuš.

Oni će, naime, kod kupoprodaje moći ostvariti povlastice od 30, 40 i 60 posto, a postoji i mogućnost smanjenja komunalnog doprinosa i naknade. Naravno, sve ovisi o visini ulaganja i planiranom broju zapošljavanja.

- Kada smo razmišljali o mjerama, konzultirali smo struku, Županijsku gospodarsku komoru, Hrvatsku udrugu poslodavaca i obrtnike, a sve kako bismo u zonu privukli investitore i poduzetnike koji imaju višu dodatnu vrijednost. Odnosno, da nije riječ isključivo o radnoj industriji koja sada prevladava. Ova će zona zasigurno pridonijeti i slici na tržištu rada - najavio je.

Natječaj za prodaju zemljišta bit će otvoren sve dok se ne proda i posljednja čestica u zoni, a interesa već ima. Štoviše, Grad je čestice ponudio i tvrtci Rimac automobili, no povratan odgovor nisu dobili.

- No, to nas ne obeshrabruje budući da već imamo nekoliko zainteresiranih investitora - poručio je Habuš dodavši da im je želja i stavljanje u funkciju zone oko aerodroma.

zona

zona1