Pobjedu hrvatske reprezentacije naši su slavili i u Čileu

vv / ured predsjednika rh | 10.12.2022. u 09:43h | Objavljeno u Aktualno

-Velika je pobjeda. Brazil mi je nekako do sada davao dojam najjače momčadi. Mi smo ih uspjeli svesti na njihovu i oni nas na našu mjeru, što znači da je bilo sve jako ravnopravno i super, rekao je predsjednik Zoran Milanović, koji je pobjedu hrvatske reprezentacije slavio u Čileu zajedno s iseljenicima i članovima izaslanstva, među kojima je i Natalija Martinčević, predsjednica međuparlamentarne skupine dviju zemalja.  

Kako je ocijenio predsjednik, Hrvatska može do kraja s ovakvom igrom.

-Brazil je dao igrati i igrao je. Potpuno je drukčiji pristup od Japana, puno bolji nogometaši pojedinačno, a nisu dominirali nad Hrvatskom. Nisu uopće dominirali. Jednog dana doći će novi lavovi, novi čopor, ali ovi su još uvijek živi“, rekao je u prostorijama Sportskog kluba „Hrvatski sokol“ u Antofagasti Milanović, dodavši da tko nije spreman na stres tijekom Svjetskog prvenstva - neka ne ustaje iz kreveta.

65583-4c17d96272.jpg

Predsjednik Milanović u izjavi je prokomentirao službeni posjet Republici Čileu-

-Ovdje se ne dolazi svaki dan i svake godine. Ja sam već dolazio u Čile. Bio sam na jugu, a od tamo je porijeklom i sadašnji predsjednik Čilea - Hrvat, a i predsjednik Kongresa Mirošević je Hrvat. Dobro se oni ovdje snalaze“.

„Ovo je zemlja u kojoj su Hrvati su ostvarili nevjerojatne uspjehe, sačuvali su običaje i taj identitet nije bio ugrožen - jako su uspješna zajednica. To su doma naučili. Oni koji su išli među prvima dolazili su spremni na uspjeh s osnovnim alatom kojeg su stekli doma, u Dalmaciji. U Hrvatskoj i na Braču je sada standard bolji nego ovdje. Nevjerojatno je na koju su avanturu i rizik bili spremni ovi ljudi i radili su za sebe. Ta priča o Dalmatincima, u pravilu mladim muškarcima, koji su išli u početku sami na kraju svijetu je nevjerojatna priča povijesti jednog malog naroda kao što je naš. A onda u okviru našeg naroda, to je opet jedna mala grupa otočana iz jedne generacije“, izjavio je predsjednik Milanović u Antofagasti nakon sastanka s izaslanicom Predsjednika Republike Čilea u Regiji Antofagasta.