Plenković: Pokažimo da smo snažni onda kada je to najpotrebnije

Varaždinske vijesti/Vlada RH | 29.10.2020. u 17:50h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade osvrnuo se na trenutnu epidemiološku situaciju, kazavši da broj oboljelih od koronavirusa ubrzava u Hrvatskoj, ali i diljem Europe i svijeta. Izvijestio je da Hrvatska danas ima rekordnih 2776 zaraženih te da raste i broj preminulih i svaki je dan dvoznamenkasti.

Premijer je rekao da brojne europske zemlje koje su u goroj situaciji od Hrvatske uvode strože restriktivne mjere. Mi smo također, dodao je, uveli strože restrikcije kako bismo ograničili javna okupljanja i smanjili brzinu širenja zaraze u stanovništvu.

"Premda brojevi očekivano i dalje rastu, imamo naznaka da su mjere koje smo usvojili počele djelovati. Bude li tako, za dva do tri tjedna možemo očekivati vrhunac epidemije. Naravno, tu postoji jako puno nepoznanica i teško je sa sigurnošću davati procijene koje bi bile sasvim pouzdane. No, imamo razloga vjerovati u učinkovitost mjera koje su usvojene", poručio je Plenković.  

Predsjednik Vlade kazao je da raste i broj hospitaliziranih. "To smo predvidjeli i osigurali dovoljan broj kreveta. Sada je najvažnije da se svi pridržavamo mjera koje su donesene jer u protivnom neće doći do usporavanja i epidemija će se nastaviti širiti. To naravno nitko ne želi, a osobiti Vlada", naglasio je.

Poručio je da sada ovisi o svakome od nas hoćemo li se pokazati uspješnima kao u prvom proljetnom valu, izrazivši uvjerenje da možemo izbjeći daljnje pooštravanje mjera ako budemo odgovorni.

"O svakome od nas ovisi hoćemo li spasiti stotine života, stotine tisuće radnih mjesta i hoćemo li zadržati gospodarsku aktivnost", kazao je premijer, pozvavši pritom sve građane na maksimalnu odgovornost i solidarnost.

"Ovo je trenutak kada svi zajedno odlučujemo hoćemo li uspjeti", rekao je Plenković, istaknuvši da se Hrvatska u povijesti znala uspješno nositi s velikim izazovima.

"Pokažimo se još jednom na visini zadatka. Pokažimo da smo kao nacija solidarni, da mislimo jedni na druge, a ne samo na sebe. To svakodnevno pokazuju naši liječnici, medicinske sestre koji rade u izrazito teškim uvjetima i daju sve da bi spasili živote ne bojeći se izlagati vlastiti. Na tome mi smo im zahvalni", naglasio je.

Imam povjerenja u odgovornost hrvatskih ljudi

Premijer smatra da je odgovornost najmanje što možemo učiniti kao društvo, a to znači da smanjimo druženja, osobito privatna i obiteljska, držimo distancu, nosimo maske u zatvorenim prostorima i tamo gdje ne možemo održati distancu te da redovito prozračujemo zatvorene prostore i vodimo računa o higijeni.

"Nisu to velike žrtve, a time štitimo živote i radna mjesta. Imam povjerenja u odgovornost hrvatskih ljudi. Pokažimo da smo snažni onda kada je to najpotrebnije. Uvjeren sam u ime cijele Vlade da Hrvatska to može", poručio je Plenković.