Plenković: Milanoviću bi bilo bolje da se ponaša kao predsjednik˙ŔH, a ne kao politički divljak i prostak

vv | 16.7.2024. u 16:13h | Objavljeno u Aktualno

-Politički narod u Hrvatskoj pametan i neće se ponovo zabuniti na predsjedničkim izborima, kao prije pet godina kada je izabrao prevaru prodanu pod sloganom "normalno", s obzirom da je pet godina gledao "nenormalno"

Vlada je osigurala gospodarski rast i rast zaposlenosti, koja je danas najviša ikad i broji milijun i 747 tisuća osiguranika, usporeno vodeći Hrvatsku prema euro-području, Schengenskom prostoru i Europskom stabilizacijskom mehanizmu  i, uskoro, u OECD. Hrvatska danas ima najveću zaposlenost i najmanje nezaposlenih ikada, s rastom BDP-a, realiziranim brojnim strateškim infrastrukturnim projektima i pomoći građanima u krizama vrijednim 7,7 milijardi eura. I to su hrvatske realnosti danas, naglasio je predsjednik Vlade Andrej Plenković tijekom obilaska novog pogona Podravke za preradu rajčice u Varaždinu, koji je svečano pušten u rad u nazočnosti brojnih uzvanika.

Budući da je Podravka pred preuzimanjem poljoprivrednog dijela Fortenove, odnosno propalog Agrokora, upitan je za kritike poteza Vlade u vezi potonje kompanije.     

-Kritike tog procesa u Agrokoru, od strane nekih aktera, su politizacija, dok ljudi u poslovnom svijetu, koji na taj proces gledaju hladno, izražavaju veliko zadovoljstvo njime, ukazao je Plenković.
U razgovoru s novinarima, premijer Plenković osvrnuo se i na ostale aktualne teme.
Što se tiče imenovanja državnih tajnika, kazao je da se radi o rutinskoj stvari, koja se pretvorila u medijsku temu, valjda, pretpostavio je, zbog nedostatka drugih zbog ljeta.
 -Imenovat ćemo ih sutra, dobit ćete izvješće nakon Vlade. Sve je to OK", poručio je Plenković.

Upitan o izboru sudac Ustavnog suda, rekao je da nema nikakve posebne žurbe jer je rok do kojeg su aktualni ustavni suci na dužnosti prosinac, a kriteriji za izbor novih sudaca su stručnost, znanje i potentnost.

Osudio je kvalifikacije o Ustavnom sudu kao o "parkiralištu" za bivše dužnosnike, kazavši da su one na tragu Milanovićeve retorike.
 
"To su ozbiljni ljudi, s ozbiljnim karijerama, u zreloj fazi svog života, koji su pravnici i koji su bili kvalitetni u onom što su radili na Ustavnom sudu. A te floskuletine koje dolaze iz jednog političkog spektra neka budu u ustima tog političkog spektra, a ne u ustima nekoga tko treba javnost objektivno informirati o čemu se radi", poručio je.
 

Ukazao je da ima čak 52 kandidata.

-Prva poruka za sve ove koji buncaju gluposti da nam USUD ne treba za one koji ne bi htjeli da Ustavni sud postoji ili za kršitelja Ustava za kojeg su suci Ustavnog suda isluženi kuhinjski elementi. Jer ljudi, koji se razumiju u pravo, očigledno se javljaju i šalju poruku da je USUD biran i važan. Upućujem javnost da ne zaboravi na kršenje Ustava i ponašanje van svih okvira, pristranost u izborima. Netko tko za ustavne suce kaže da su stajske muhe nema što raditi u hrvatskim institucijama, vjerujem da će to građani pokazati na izborima kad se bude biralo novog predsjednika”, kazao je Plenković.

Osvrnuo se na izjave predsjednika Milanovića da bi ga rado vidio kako kandidata na predsjedničkim izborima, poručivši mu da ga je porazio 2016. godine na parlamentarnim izborima formalno, a 2024. neformalno, s osobitim zadovoljstvom, ukazavši na „flagrantno kršenje Ustava, ponašanje van svih okvira koje Ustav nalaže predsjedniku Republike, o

Plenković: Milanoviću bi bilo bolje da se ponaša kao hrvatski predsjednik, a ne kao politički divljak i prostak

-Politički narod u Hrvatskoj pametan i neće se ponovo zabuniti na predsjedničkim izborima, kao prije pet godina kada je izabrao prevaru prodanu pod sloganom "normalno", s obzirom da je pet godina gledao "nenormalno"
 
 
Upozorio je na šutnju i zaborav, kao i na izostalu analizu te situacije u političkom prostoru.
 
-Umjesto da je u našem javnom političkom prostoru uslijedila unisona i jedinstvena osuda takvog kršenja Ustava i uplitanja u parlamentarne izbore onoga koji to ne smije napraviti, uslijedilo je pumpanje lažne histerije koju dominantno generira kršitelj Ustava Milanović", kazao je premijer.  
 
Premijer Plenković poručio je da bi bilo bolje da se Milanović ponaša kao hrvatski predsjednik, a ne kao politički divljak i prostak koji je izvrijeđao cijelu političku scenu, neke novinare, a nema niti nikakvih kontakata.
 
-Glumi da ima nekakav stav, a u Washingtonu je šutio", dodao je govoreći o nedavno održanom summitu NATO-a.