Plenković: Milanović nastavlja voditi halucinirajuću politiku

Varaždinske vijesti | 27.2.2024. u 19:05h | Objavljeno u Aktualno

Održana je sjednica Predsjedništva HDZ-a. Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na konferenciji za novinare rekao je da Milanović nastavlja voditi halucinirajuću politiku, a Hrvatska će i dalje vojno pomagati Ukrajini. Slanje vojnika nismo ponudili jer prošle godine u Saboru nije prihvaćeno da sudjelujemo u obuci ukrajinskih vojnika, rekao je, a prenosi portal HRT-a.

- Najvažnije je ogroman politički dogovor o povećanju plaća u državnoj i javnoj službi, rekao je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice, naglasivši da će prosječno povećanje plaća biti 32%.

Rekao je da je postignut najveći mogući konsenzus, a smatra da je najveća većina djelatnika zadovoljna ostvarenim.

Ponovio je da je riječ o povijesnom povećanju plaća za Hrvatsku vojsku, policiju, za sve koji rade u sigurnosno-obavještajnom sektoru, a postignut je i dogovor za suce i čelnike sudova.

Rekao je da je druga najvažnija tema rast BDP-a u 4. kvartalu 2023., rast 4,3%, prije svega zbog porasta investicija, osobne potrošnje.

Komentirao je izdavanje trezorskih zapisa, rekavši da je upisano oko 265 milijuna eura ukupno trezorskih zapisa, koji se odnose na tromjesečni zapis.

- Sve priče i laži o perfidnom, zločestom HDZ-u koji ukida prirez gradovima pokazale su se lažnima, golem rast prihoda i više nego dovoljno sredstava za financiranje svih rashoda. To su sitni potezi kojima se pokušavaju ušićariti bodovi, ustvrdio je.

Rekao je i da oporba žmiri na rast BDP-a jer to njima nije tema.

O Milanoviću

- Nekome dođe mandat, a nitko ga ne zove, nije relevantan, i dalje nastavlja voditi halucinirajuću politiku koja nije utemeljena ni na kakvim činjenicama, pa mene mora prikazivati premijerom opasnih namjera. Pozicija Vlade prema Ukrajini je velika solidarnost, osuda kršenja međunarodnog prava, zalaganje za potporu zemlji i narodu s kojim njegujemo prijateljske odnose. Zato se donose odluke o potpori Ukrajini, bez sudjelovanja hrvatskih vojnika na teritoriju Ukrajine. Niti je to itko od nas tražio, niti bismo to činili, rekao je komentirajući poruku predsjednika RH Zorana Milanovića da hrvatski vojnici neće ratovati u Ukrajini.

Kazao je i da je riječ o jednom proruskom narativu koji šteti Hrvatskoj.

- Očito je riječ o ljubomori jer ga nitko ne zove niti ga itko išta pita, rekao je.

Na pitanje kako ćemo odgovoriti ako netko od saveznika zatraži od Hrvatske da pošalje vojnike u Ukrajinu, odgovorio je da se o tome ne priča.

Osvrnuo se i na tvrdnje da forsira uvođenje vojne obuke i ima li to veze s Ukrajinom rekavši: "Samo o tome razmišljamo svaki dan i samo to sanjamo".

- Nije bilo obveze ni konsenzusa niti netko želi nekoga prisiliti. Niti je to, za razliku od ovog koji u očaju želi skrenuti pozornost na to da postoji, od Hrvatske itko tražio, rekao je.

Dodao je kako mnoge zemlje smatraju da trebamo na višu razinu dignuti različite napore podrške Ukrajine.
O izborima

Na Predsjedništvu HDZ-a odluka o izborima nije bilo.

- Stranka je velika, snažna, rekao je, i dodao da su ljudi na terenu agilni, aktivni, HDZ je u izbornoj godini s političkim idejama, stavovima i vrijednostima koje artikulira na ozbiljan način, a rade za dobro građana i gospodarstvo.

 

"EPPO odličan mehanizam, želim da postoji"

Komentirao je izvide EPPO-a u Ministarstvu kulture rekavši da je Ured europskog javnog tužitelja odličan mehanizam te želi da on postoji.

- Jako smo zainteresirani da svatko tko je počinio nezakonitost za to odgovara. Naša politika borbe protiv korupcije ima puno dokaza u proteklih osam godina i samo netko tko je slijep i nijem može govoriti da toga nema, rekao je.

Ponovio je da se konkretni slučaj odnosi na 3D snimanje nakon potresa i nedvojbeno je utvrđeno da nije bilo korištenja europskih fondova, nego su korištena nacionalna sredstva, objavio je portal HRT-a.