Plenković: "Majkama koje idu u mirovinu 12 mjeseci radnog staža po djetetu" Foto: VV arhiva / ilustracija

Plenković: "Majkama koje idu u mirovinu 12 mjeseci radnog staža po djetetu"

Varaždinske vijesti | 11.12.2023. u 19:29h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji "Demografske promjene u Europi: Praktična rješenja Europske komisije" u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

U svom je govoru, između ostalog, napomenuo da je stopa fertiliteta u većini europskih država ispod praga obnove stanovništva (2,1 djeteta po ženi) već nekoliko desetljeća.

- Hrvatska nažalost nije iznimka: stopa fertiliteta je kod nas zadnji put bila iznad 2,1 djeteta po ženi prije 56 godina, odnosno 1967. godine i od tada se kontinuirano smanjuje, s izuzetkom razdoblja Domovinskog rata, i nešto malo u vrijeme Hrvatskog proljeća. Danas, je ta stopa fertiliteta u Hrvatskoj pala na 1,45, dok je prosjek u široj Europi 1,48, a u Europskoj uniji 1,53 - rekao je Plenković.

Govorio je i o postojećim mjerama za poboljšanje demografske slike, ali i onim koje su u planu.

- Strategijom demografske revitalizacije nastavit ćemo poticati zapošljavanje mladih na neodređeno vrijeme, porezno rasterećivati mlade, razviti mjere za priuštivo stanovanje, kroz stanogradnju, poticati prometnu povezanost, osobito koristiti sustav željeznica, razvijati napredne infrastrukture, osobito internetske, osigurati znatne popuste kroz dječju karticu, povećati roditeljske naknade te omogućiti majkama koje idu u mirovinu da dobiju 12 mjeseci radnog staža po djetetu, u odnosu na današnjih šest. Smatramo da je praksa onih zemalja, koje imaju takvu odredbu u zakonu znatno pridonijela demografskoj revitalizaciji - poručio je premijer.