Plenković: "Koliko sam shvatio, Stričak je bio žrtva"; Martinčević: "U izvješću policije to ne piše" Foto: Ilustracija

Plenković: "Koliko sam shvatio, Stričak je bio žrtva"; Martinčević: "U izvješću policije to ne piše"

IHR/Varaždinske vijesti | 28.9.2022. u 11:56h | Objavljeno u Aktualno

Incident u kojem je u subotu na Stančićevom trgu ozlijeđen župan Anđelko Stričak nije zaobišao ni aktualnom satu današnje sjednice Sabora na kojoj je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković odgovarao na pitanja zastupnika. Saborska zastupnica iz redova Reformista postavila je pitanje hoće li Plenković zatražiti ostavku varaždinskog župana.

- Pitanje sam uputila zbog izvješča policije koja je podnijela, citiram,  prekršajne prijave za omalovažavanje i vrijeđanje policijskih službenika, prekršajne prijave za remećenje javnog reda i mira. Bilo je i fizičkog ozlijeđivanja to u pola četiri ujutro u objektu koji nije imao dozvolu za rad i, prema izjavama svjedoka, a čega nema izvješća policije, bilo je i vidno alkoholiziranih. Mi vjerujemo da je župan Stričak već podnio ostavku, no vi se ovdje kontinuirano pozivate na nultu stopu tolerancije za korupciju, pa vas molim da se pozovete i na nultu stopu tolerancije prema nasilju, osudite ovakve napade i pozovite župana Stričaka na ostavku, ako to već nije učinio - rekla je Martinčević.

- Koliko sam ja shvatio, gospodin Stričak je bio žrtva u tom incidentu, za koji bi bilo bolje da se nije dogodio - rekao je Plenković, no s odgovorom nije bila zadovoljna Martinčević.

- Iz vašeg odgovora jasno je da vi niste vidjeli, ni pročitali policijsko izvješće. Ja nisam ovdje dala svoju interpretaciju događaja, ja sam pročitala izvješće policije gdje ne piše da je gospodin Stričak bio žrtva obračuna, već piše dakle da je prekršajno prijavljen za remećenje javnog reda i mira, dakle nigdje ne piše da je on napadnut, on je bio sudionik sukoba, to je velika razlika - istaknula je Martinčević koja je potom nabrojala i ranije prijave protiv župana, koje su,  kao što je javnosti poznato, odbačene ili je oslobođen.

- Obzirom da Varaždin baš i nije Gotham city, malo je previše da se jedan dužnosnik kontinuirano pojavljuje u prijavama za nasilje i u fizičkim obračunima, a posebno je neprihvatljivo vrijeđanje i omalovažavanje policijskih službenika, a za što je također prijavljen - naglasila je Martinčević, koja navodi da "građani Varaždinske županije očekuju nalog Stričaku da podnese ostavku"

U naknadnom priopćenju Reformisata navodi se da je saborska zastupnica pitala Plenkovića što je HDZ "kao stranka poduzela vezano na ovakvo potpuno neprihvatljivo i nasilničko ponašanje dužnosnika i člana vašeg nacionalnog predsjedništva".

-Predsjednik Vlade Plenković bio je vidno zatečen jer nije pročitao izvješće MUP-a, već je imao informaciju iz Županijskog priopćenja, čime dolazimo i do ključnog problema. Priopćenje Varaždinske županije, a prije službenih informacija MUP-a, dalo je privatno viđenje župana Stričaka, čime je u medijskom prostoru postavljena teza da je Stričak napadnut. U službenom izviješću MUP ne piše da je Stričak bio napadnut, već piše da je počinio prekršaj remećenja javnog reda i mira. Županijske stručne službe, konkretno pročelnica Upravnog odjela  za poslove Skupštine i župana kao odgovorna osoba, zloupotrijebila je Županiju kao instituciju za iznošenje privatnog viđenja Stričaka bez službene podloge nadležnih institucija, u ovom slučaju MUP-a, ocjenjuju Reformisti. 

  .