Plenković: Hrvatska nema problema s energentima Foto: screenshot HRT

Plenković: Hrvatska nema problema s energentima

Varaždinske vijesti/HRT | 15.8.2022. u 13:48h | Objavljeno u Aktualno

Središnjoj hodočasničkoj misi na Trsatu prisustvao je premijer Andrej Plenković. Svim vjernicima čestitao je blagdan Velike Gospe, prenosi portal HRT-a.

Upitan što nas očekuje najesen i ima li Vlada u pripremi određene mjere zbog energetske krize, premijer je rekao da one zasad nisu na stolu.

- Nemamo, još smo na godišnjem odmoru nakon jako intenzivnog perioda, danas nije dan za iznošenje bilo kakvih mjera. Kao i svi ostali spremamo se za jesen u smislu energetskih tema, ali i u smislu fiskalnog kapaciteta za određene vrste intervencija, rekao je Plenković i podsjetio da je Vlada uvijek intervenirala na korist građana i poduzetnika.

- Sagledat ćemo situaciju i nakon toga ovisno o potrebama intervenirati. Posljedice rata u Ukrajini i suše utječu i na dobivanje struja iz hidrocentrala, sigurno da će to imati svoj efekt. Kako smo prošli sve dosad situacije, proći ćemo i one pred nama. Mislim da smo uspjeli unatoč svim zahtjevnim okolnostima imati sjajnu turističku sezonu.

Premijer je rekao da su podaci koje ima vrlo ohrabrujući.

- Mi smo na između 90 i 96 posto rezultata rekordne 2019. kad je riječ o dolascima i noćenjima. 12,7 milijuna dolazaka, 70 milijuna noćenja. Prihodi su sjajni, fiskalizacija veća nego prošle godine. To je sigurno signal za optimizam, rast BDP-a, poručio je.

Ustvrdio je da trenutno u Hrvatskoj nema problema s energentima.

- Podzemno skladišta plina Okoli se puni prema planu. Danas smo vjerojatno 60 i nešto posto, to će sve biti spremno kako smo planirali. Što se tiče ušteda, mi smo izašli prije skoro mjesec dana izašli s preporukama. To rade svi u Europi pa ćemo i mi. Mislim da je ovo vrijeme jedne opće društvene odgovornosti, ljudi su svjesni, imaju sve informacije dostupne, rekao je Plenković.

Označeno u